Les carteres d’exteriors de tots els governs del món, aquests dies, pesen més del que era habitual. La invasió russa d’Ucraïna, la tensió creixent a Taiwan i les tensions econòmiques omplen les agendes dels responsables els últims dies.
Gideon Rachman (Financial Times) ens recorda per què és tan important la petita illa asiàtica en la geopolítica actual. Arran de la creixent tensió per les maniobres de les tropes xineses a la zona, Ian Buruma es pregunta a Project Syndicate si paga la pena continuar defensant l’illa de Taiwan. En el rerefons de la qüestió hi ha les tensions econòmiques que viu la Xina. Sobre la seva salut financera Yi Fuxian (Project Syndicate), ens apunta algunes de les possibles solucions que el país del sòl naixent podria trobar: endarrerir l’edat de jubilació de la seva població.
A l’altra banda del taulell, Biden continua tractant de bastir un bloc que l’ajudi en la batalla contra la Xina. Ross Douthat, (New York Times) alerta de les dificultats que podria tenir el president (i de retruc el país) per trobar una estratègia compartida pels dos partits en el pla internacional. En relació amb això, Jacbob Heilbrunn ha realitzat a Politico un perfil en profunditat d’Elbridge Colby, el nou estratega republicà en matèria d’exteriors i un dels principals esculls per Biden de trobar una estratègia compartida amb els republicans.
Amb consens o sense, Yoshimasa Hayashi (Politico), està convençut que el Japó jugarà un paper clau en la rivalitat que s’està disputant a l’indopacífic pels interessos nord-americans. Un país que, apunta Martin Wolf (Financial Times) en una extensa anàlisi, també ha de fer front a reptes econòmics.
Sigui quin sigui el desenllaç dels diversos conflictes que afronten els responsables d’exteriors, la conclusió per Juan Manuel Santos (Financial Times) és que caldrà reconstruir la confiança en el multilateralisme. Sobretot per garantir l’estabilitat econòmica internacional.