Lectures en Cercle 08/23

Biden, Trump i Xi

Joe Biden ha anunciat oficialment, a través d’un vídeo difós a les seves xarxes socials, que vol optar a la reelecció com a president dels Estats Units. Uns comicis als quals, en cas de ser designat pels demòcrates, es presentaria amb 82 anys. Però Charles M. Blow (New York Times) alerta que l’edat no és el principal problema del Biden candidat, sinó la falta de passió en les polítiques que porta a terme. De fet, podria donar-se el cas que es reedités la batalla electoral de fa 3 anys, donat que Trump cada cop està més fort al partit republicà. Fins i tot, tal com recull Rich Lowry (Politico), compta amb suports entre el sector moderat. A 18 mesos vista, el debat electoral nord-americà es preveu, de nou, molt polaritzat. Un terreny en què Biden podria treure avantatge de les causes judicials de l'expresident. Més encara, diu Nathan Park (Politicosi utilitza els problemes judicials de l’expresident. Per Thomas L. Friedman (New York Times), en canvi, un dels factors clau per la reelecció demòcrata és el paper que jugarà la vicepresidenta Kamala Harris.

Mentre mira de mantenir-se a la Casa Blanca en el llarg termini, Biden ha de mantenir-se actiu en els reptes del curt termini. Per exemple, és el cas de les relacions amb la Xina de Xi Jinping. Per Martin Wolf (Financial Times) les relacions entre potències han entrat en una nova era, mentre que Gideon Rachman (Financial Timeses pregunta com posar fi a les tensions entre Estats Units i Xina. Unes tensions que Stephen S. Roach (Project Syndicate) quantifica amb el càlcul dels costos econòmics del conflicte.

De fet, l’economia és un altre niu de mal de caps per al president americà. Joseph E Stiglitz (Project Syndicate) analitza la falta de confiança en la reserva federal després de la gestió de la inflació i la caiguda del Silicon Valley Bank. Per la seva banda, Paul Krugman (New York Times) es pregunta quines són les mesures de la inflació que realment importen.

Problemes que Biden fa front amb Europa com a aliada però cada cop menys forta. Martin Sandbu (Financial Times) reclama una política europea clara en les relacions amb la Xina, mentre que Tom Keatinge (Politico) posa de manifest la falta d’una estratègia econòmica creïble.

Sembla, doncs, que abans de la reelecció, Biden haurà de surfejar les onades de Trump i Xi Jinping en un context econòmic inestable.

​​​​​​​