Lectures en Cercle 11/23

Rumb

‘En rumb de col·lisió’, així ha descrit Nouriel Roubini l’estat de les relacions entre Estats Units i la Xina en el seu darrer article a Project Syndicate. En el tauler de joc que enfronta Xi Jimping i Biden juga un paper fonamental l’economia, un espai en què Estats Units pren avantatge gràcies als acords amb actors estratègics. Ho recull Gideon Rachman (Financial Times). Una batalla sobre l’hegemonia mundial entre les dues superpotències. Martin Wolf (Financial Times) aporta una mirada diferent i apunta a un reequilibri de les forces mundials. I encara sobre el conflicte, cal recordar els antecedents com la massacre de Tiananmen, que recorda Jianli Yang a Politico.

A més de la política exterior, Biden també té reptes en política interna. Una de les possibles crisis l’ha evitat: ha aconseguit un acord per ampliar el sostre de deute. Betsey Stevenson (New York Times) ha analitzat el cost que ha tingut aquesta crisi, mentre que Rana Foroohar (Financial Times) ha recollit el que s’ha perdut. Per la seva banda, Paul Krugman (New York Times), ha fet balanç d’una de les victòries demòcrates: l’èxit del pla d’industrialització.

Amb tota aquesta agenda institucional en una mà, Biden comença el camí cap a la reelecció amb l’altra i busca les maneres de fer front a una possible tornada de Donald Trump. Rich Lowry apunta a Politico quina pot ser una possible estratègia per frenar la tornada de l’expresident.

A l’altra banda de l’oceà, Ucraïna segueix sent el focus de totes les mirades. Sala Ben (Financial Times) recull l’impacte que pot tenir la ruptura de la presa de qual s’han acusat mútuament el Kremlin i Zelensky de ser responsables. Dos apunts sobre l’estat del conflicte: Mijaíl Jodorkovski (Politico) analitza les expectatives de futur que pot tenir Rússia mentre que Martin Sandbu (Financial Times) posa el focus en l’impacte que pot tenir per Europa una victòria ucraïnesa. Estem en un punt en què, a ulls de Breth Stephens (The New York Times), necessitem un final per al conflicte.

​​​​​​​​​​​​​​