Lectures en Cercle 12/23

Dicotomies

D’aquí a dos anys Donald Trump podria ser president, de nou, dels Estats Units o podria estar a la presó. I aquesta dicotomia condiciona tot el panorama polític nord-americà. Ankush Khardori (Politico)ha analitzat quines són les opcions del magnat de ser escollit candidat republicà a la presidència. Un anàlisi que complementa Maureen Dowd (The New York Times) posant el focus en l’ús de la candidatura per frenar els problemes judicials. Precisament Rich Lowry (Politico) apunta que les acusacions l’estan enfortint de cara a les primàries -i també cap a les presidencials-.

A l’altre costat del panorama, els demòcrates semblen encaminats a repetir amb el president Biden com a cap de files. Ezra Klein (The New York Times) analitza per què no hi ha més candidats demòcrates. Bret Stephens (The New York Times) n’ha trobat un: Bobby Kennedy Jr., a qui creu que ens hem de prendre més seriosament.

En paral·lel al debat intern, Estats Units busca un nou soci prioritari geopolític: l’Índia. Brahma Chellaney (Project Syndicate) analitza la millora de les relacions entre el gegant americà i l’economia que més creix del món. Mentre que Edward Luce (Financial Times) analitza la relació amb el conflicte amb la Xina que té el moviment de l’administració Biden.

A l’altra banda, a Europa, es continua mantenint el focus a Ucraïna. Pel primer ministre d’Ucraïna, Denys Shmyhal (Politico), estan començant a viure la seva victòria. Una contraofensiva que Anne Applebaum (The Atlantic) tracta d’explicar.

Una darrera dicotomia de tria més simple: adaptar-se o no a la crisi climàtica. Per Joseph E. Stiglitz (Project Syndicate) és un deute amb les futures generacions. Un fet amb el qual es necessita voluntat política tal com demana Sarah O’Connor (Financial Times). El que és segur és que es necessitaran grans acords i debats, com els que recullen una desena de líders mundials a Project Syndicate.