Prigozhin és el nom propi que ha marcat l’agenda internacional les últimes setmanes. Comencem posant-hi tot el context necessari. Ezra Klein, recull en aquest podcast del The New York Times què va passar realment a Rússia els últims dies de juny. Per la seva banda, Tony Barber (Financial Times) recorda que Wagner i Prigozhin són una conseqüència del llegat mercenari del país. De fet, Colin P. Clarke (The New York Times) recorda que Putin va ajudar a crear monstres com aquests que ara ja no pot controlar.
L’impacte de la insurrecció sobre el líder rus és una de les grans incògnites que planen sobre el país més gran del món. Per Chris Donnoley (Financial Times) ens dirigim cap a l’acte final del mandat del president. Molts opinadors coincideixen en el fet que el deixa més dèbil que abans de les mobilitzacions de les tropes del grup Wagner. Anne Applebaum (The Atlantic), posa el focus en la falta de resistència que es van trobar les columnes d'aquesta xarxa de mercenaris, sobretot per part de la població. En la mateixa línia, Waclaw Radziwinowicz (Project Syndicate) es pregunta si Putin ha perdut el control del país i el lideratge moral de la població.
Per la seva banda, Andrei Kolesnikov (The New York Times) exposa que l’intent de motí deixa un Putin molt diferent. Serà clau, sobretot, si els oligarques poderosos russos mantindran el seu suport al Kremlin. Guideon Rachman (Financial Times) afirma que Putin ja no és una aposta segura per a ells, mentre que per Mikhail Zygar (The New York Times) tampoc és una garantia d’estabilitat per les elits.
Una insurrecció interna que ha afectat de ple en la invasió d’Ucraïna. El consell editorial del Financial Times exposava en aquesta editorial que la debilitat russa és el moment perfecte per augmentar el suport occidental a Ucraïna i insinua la necessitat d’incorporar el país a l’OTAN. Un debat viu al qual s’afegien més de 46 experts en política internacional amb una carta conjunta a Politico. També hi coincideix Anne Applebaum (The Atlantic), a qui val la pena citar dues vegades aquesta setmana, que alerta que la fortalesa del multilateralisme, i en particular l’OTAN, serà clau per fer front a Putin.
Algunes lectures més de la insurrecció: Janah Ganesh (Financial Times), ho llegeix en clau de cop moral a les autocràcies. Ross Duda (The New York Times) interpreta el paper dels Estats Units. I una última reflexió de la mà del filòsof Slavoj Žižek (Project Syndicate) en que recorda la necessitat d’assegurar els grans consensos i acords socials en moments tan complicats com aquests.
Amb la col·laboració de: