Lectures en Cercle 14/23

A setembre

En l’argot estudiantil quan no has assumit un concepte i has de repetir una assignatura (o una part) es diu que l’has deixat “per setembre”. Aprofitant que les Lectures en Cercle s’atura fins al setembre, és moment de fer un repàs d’aquells temes que la geopolítica actual ha deixat per l’últim trimestre de l’any.

Aquest setembre seguirà, sense dubte, el conflicte entre els Estats Units i la Xina pel control de l’hegemonia mundial. Carlos Lozada (The New York Times) fa un repàs històric del conflicte, afegint-hi lectures recomanades per aquest estiu que ens permeten entendre millor què està passant i quins són els possibles escenaris. També repassa l’estat de la qüestió Edward Luce (Financial Times) amb la mirada posada en el passat recent del país del sol naixent. Per Martin Wolf (Financial Times) la clau d’una possible victòria occidental implica trobar nous aliats internacionals com l’Índia.

Occident, però, no podrà centrar-se només en la Xina sinó que haurà de mantenir un ull posat en Rússia i en l’amenaça de Putin de tornar a augmentar la pressió econòmica a través de les energies. David Sheppard ho analitza al Financial Times.

Setembre també serà un mes important a Gran Bretanya. Amb la inflació pels núvols, que ha analitzat en profunditat Paul Krugman al New York Times, i amb la reacció a les eleccions parcials celebrades aquesta setmana en què el primer ministre Sunak surt amb dues derrotes i una victòria que expliquen Mark Landler i Stephen Castle. Per la seva banda, Robert Shrimsley (Financial Times)analitza com arribaven tories i laboristes.

Al setembre, a l’altra banda de l’oceà planarà l’horitzó electoral del novembre del 2024 marcat per les opcions de retorn de Donald Trump. Charles M. Blow (New York Times) analitza les tres claus del magnat per tornar a la Casa Blanca tot i les múltiples causes judicials obertes. Per la seva banda, Rich Lowry (Politico) demana no subestimar l’expresident de nou. Mentre que Anne Applebaum (The Atlantic) viatja fins a Tennessee per explicar de què és capaç el nou partit republicà.

Tres últimes lectures per reflexionar durant les vacances d’estiu. Lamia Kamal-Chaoui (Politico) analitza l’impacte de les constants crisis econòmiques en l’aprofundiment de les desigualtatsJanan Ganesh (Financia Times) assenyala que el populisme està donant més poder que mai a les elits. I, finalment, Peter Coy (New York Times) ens presenta l’economista que posa en dubte com funcionen els diners.