Lectures en Cercle 15/23

Reptes del nou curs

En aquest LECTURES farem un repàs dels esdeveniments que, a hores d’ara, ja sabem que succeiran en el present curs. Un dels que marcarà l’actualitat internacional és, sens dubte, les primàries dels Estats Units que es posaran en marxa a principis del 2024.

Per una banda, tot indica que el partit demòcrata confiarà en Biden, que superats els seus 80 anys, optarà a la reelecció per quatre anys més. Per Brien Beutler (New York Times), l’absència d’un altre candidat posa de manifest el gran problema del seu partit. Al costat republicà sembla que Trump pugnarà per retornar a la Casa Blanca, tot i que candidats no li falten. Aquesta setmana, però, s’ha abstingut del debat entre precandidats republicans i així i tot, segons Derek Guy (Politico), va ser-hi ben present.

Si finalment es produeix una repetició de la contesa entre Trump i Biden, seria el que Carlos Lozada i Pheobe Lett defineixen com un xoc entre dos mons en aquest pòdcast especial del New York Times. Rich Lowry (Politico) analitza com s’hauria arribat a aquesta repetició.  I un últim apunt nord-americà l’aporta J. Bradford Delong (Project Syndicate) alertant que a finals de 2024, als Estats Units s’hi juga alguna cosa més que les eleccions, la democràcia. Els nord-americans miraran aquest curs de reüll a Taiwan, país que el 13 de gener de 2024 escollirà un nou president. L’illa asiàtica és clau per als interessos dels estatunidencs a la zona i la seva disputa econòmica amb la Xina.

A final de curs viurem unes noves eleccions europees, del 6 al 9 de juny del 2024, de les quals sorgiran nous òrgans de govern que hauran d’afrontar alguns reptes pel Vell Continent. Per Werner Hoyer (Project Syndicate) cal posar el focus en l’accés a les matèries primeres, Philip Augar (Financial Times) reclama la urgència de retenir empreses i Rasmus Grand Berthelsen (Politico) aposta per reforçar el Green New Deal.

En definitiva, aquest curs poden canviar, o no, els rostres d’alguns dels líders mundials. Richard Hass (Project Syndicate) exposa el (desordenat) món en el qual es mouran. Serà ineludible abordar la crisi climàtica, sobre la que Michael Bloomberg alerta a Politico que la cimera de líders mundials d’aquest curs serà vital per a frenar el canvi climàtic. També caldria, a ulls de Simon Kuper (Financial Times), reforçar la democràcia, i proposa com fer-ho.