Lectures en Cercle 16/23

La importància del context

’actualitat internacional està marcada, evidentment, per l’atac que Hamas va llançar sobre territori israelià dissabte 7 d’octubre. Abans de passar a l’anàlisi de les possibles conseqüències posem-hi una mica de context. El Periódico ha fet un repàs històric del conflicte entre l’Estat jueu i Palestina, mentre que el Financial Times dibuixa el conflicte sobre el terreny amb tot un seguit de mapes. Però és a la peça periodística de Mehul Srivastava (Financial Times) on es revela qui hi havia darrere l’atac terrorista.

El context és molt important per entendre un conflicte d’aquesta magnitud, així ho reclama Haggai Matar (972 Magazine) des del cor d’Israel. Andrew England (Financial Times) ens recorda en quin moment es troba l’Estat jueu, mentre que Gideon Rachman (Financial Times) ens ajuda a entendre què hi pot passar a partir d’ara. Per preveure el futur és imprescindible recordar el passat. Per això Barak Barfi (Project Syndicate) recorda una situació similar fa mig segle enrere quan Israel i Egipte van viure el seu punt àlgid de tensió. D’això també en parla Bret Stephens (New York Times) i es pregunta si, com va passar fa 50 anys, l’escalada pot conduir cap a la pau. Per aconseguir-ho, a parer  de Michael Milstein (Financial Times) és important que Benjamin Netanyahu no actuï en calent.

Igual de rellevant és el context històric que el geopolític. En el vessant geopolític Shlomo Ben-Ami (Project Syndicate) analitza l’impacte a la zona. Sobre qui poden ser els aliats locals per la pau ens en parla Thomas L. Friedman (New York Times), mentre que Shimirit Meir (New York Times) analitza l’impacte de l’atac de Hamas en el terrorisme a la zona. Mehul Srivatrava, Raya Jalabi i Neri Zilber (Financial Times) analitzen la possible implicació de l’Iran en l’acció de Hamas. I, en un últim apunt sobre la regió, Georgi Derluguian (New York Times) obre el context de la zona recordant la situació de Nagorno-Karabakh.

L’escalada de tensió, de nou, a la franja de Gaza agafa el context internacional a contra peu. Els Estats Units, un aliat estratègic d’Israel, es troba paralitzat legislativament després de la destitució de Kevin McCarthy com a president del Congrés. Rich Lowry (Politico) intenta explicar com s’ha arribat a aquesta situació. Per la seva banda, Yuval Levin (New York Times) explora com sortir-ne intentant que la política nord-americana sigui una mica menys disfuncional i comparteix diagnòstic Paul Krugman (New York Times), que ironitza preguntant-se si, a aquest pas, els votants acabaran per escollir pallassos com a representants. Convindria no fer-ho.