Lectures en Cercle 18/23

Implicar-se

No hi haurà pau a l’Orient Mitjà sense la implicació del polítics internacionals. Amb aquesta contundència afirma Adam Tooze (Financial Times) que només el diàleg i l’acord obren una via de solució del conflicte. En la mateixa línia, Brent E. Sasley (Politico) proposa una altra manera de solucionar el conflicte per no caure en els errors del passat.

Mathias Döpfner (Politico) assegura que, els atacs de Hamas són, de fet, un atac a la democràcia com ho van ser els de Rússia, per això reclama la implicació d’Occident per respondre al repte. Hi coincideix Gideon Rachman (Financial Times), que afirma que el conflicte de Gaza canviarà el món.Sobre com serà aquest canvi ens en parla Mark Leonard (Project Syndicate).

Martin Wolf (Financial Times) alerta d’un altre factor que podria canviar el món: una possible victòria de Donald Trump a les eleccions presidencials previstes per l’any vinent. Sobre les possibilitats reals del magnat de tornar a la Casa Blanca en parlen Jonathan Swan, Ruth Igielnik i Maggie Heberman a partir de les últimes enquestes del New York Times i Siena Collage. Dos apunts sobre l’expresident: David French (New York Times) analitza quina serà l'estratègia i Michelle Cottle (New York Times) perquè agrada entre les bases republicanes. Però sembla que li ha sortit una forta competidora dins el seu partit: Nikki Halley. Rich Lowry (Politico) n’assenyala els motius. Paul Krugman (New York Times) ens parla sobre la polarització (i extremització) del partit republicà.

A l’altra banda de la política nord-americana, Biden afronta múltiples reptes. Per una banda la carrera per a la reelecció, que afronta amb un partit demòcrata que, a ulls de Peter Coy (New York Times), perd cada cop més votants. Per l’altra, un context geopolític complicat. Elina Rabikova (Financial Times) alerta de la pèrdua d'eficàcia de les sancions econòmiques. De fet, Andrew A. Michta (Politico), alerta que no està preparat per una guerra pel poder. En definitiva, com diu John Della Vope (New York Times) el president està en problemes.

A tot això cal sumar-hi la complicació econòmica. Mohamed A. El Erian n’assenyala (Project Syndicate) les cinc grans causes i reclama la implicació dels líders mundials. Per fer-ho, Julia Friedlander i Josh Lipsky (Politico) alerten que les eines per controlar l’economia son una arma de doble tall.