Lectures en Cercle 19/23

Paciència

Paciència. És la recepta de molts economistes en la lluita contra la inflació, que no pot ser precipitada. Per això, James K. Galbraith (Project Syndicate) alerta que l’economia corrent no havia entès del tot quin era el problema. Martin Wolf (Financial Times) analitza quines crisis estan per venir. Per la seva banda, Joseph E. Stiglitz (Project Syndicate) contraposa les estratègies per superar-les.

Paciència necessitarà també l’Argentina que ha escollit l’excèntric Javier Milei com a nou president per superar la delicada situació econòmica que travessa el país. L’editorial del Financial Times  alertava que el país no es pot permetre un nou sotrac. Alan Beattie (Financial Times) assegura que té una possibilitat per ensortir-se’n tot i que el seu col·lega Michael Scott (Financial Times) li recorda les dificultats que tindrà per governar.  Una lectura més profunda, i en clau internacional, és la que en fa Ross Douthat (New York Times), que en destaca una gran lliçó.

Enmig d’aquest context global, ens caldrà paciència també per saber qui liderarà els Estats Units, on ja estan en plena campanya de les primàries. Biden espera rival per a unes eleccions que, a ulls de Janan Ganesh (Financial Times), no pot guanyar. Diem que espera perquè Nikki Haley és la gran alternativa davant els judicis que afronta Trump. Tot i que Rich Lowry (Politico) assegura que pot sortir-ne condemnat i que no passi res. Un últim apunt és el de Thomas B. Edsall (New York Times) que ens recorda, detalladament, quina és la història de Trump.

La pau és, ara mateix, el principal objectiu global. I també requerirà paciència. Robert Skidelsky (Project Syndicate) recull com ha sigut el manteniment de la pau històricament. Per la seva banda, Carl Bildt (Project Syndicate) ens parla de quin és el camí que s’ha de seguir a Gaza per tornar a trobar la Pau. Explicar un conflicte també necessita paciència, ens ho diu Ross Burley (Politico).

Sigui quin sigui el motiu, la paciència sovint és l’únic camí. L’alternativa, la mobilització, no ha resultat, a ulls de David Wallace (New York Times), massa fructífera en aquest segle.