Lectures en Cercle 20/23

2024, un any per al diàleg

Som a les acaballes del 2023, un any marcat per l’economia i els conflictes globals. Un d’ells ha estat la nova escalada de tensió a Gaza. Gideon Rachman (Financial Times) alerta que la solució passa per una mirada a llarg termini per Palestina. Per la seva banda, el New York Times analitza 10 possibles vies cap a la pau.

La plana econòmica ha estat marcada per la inflació. Paul Krugman (New York Times) analitza la situació mentre que Kenneth Rogoff (Project Syndicate) alerta que els tipus impositius alts han arribat per quedar-se. Davant el que Andy Haldanne (Financial Times) ha anomenat la tornada de la parella poc fiable, molts analistes remarquen la importància de les estratègies. Martin Wolf (Financial Times) en reclama una desesperadament per a la Gran Bretanya, mentre que Brigitte Granville (Project Syndicate) posa el focus en un factor que reforçaria la postura de la Unió Europea.

Aquest any també ha estat marcat per canvis polítics. És el cas de Polònia, on segons Jaroslaw Kuisz (Financial Times) el nou president Tusk afronta el repte d’arraconar el populisme. També a l’Argentina, on segons Crus Mills (Politico) l’elecció de Javier Milei envia un missatge a Joe Biden.

Precisament, als Estats Units, el 2024 pot ser un any de canvis polítics amb les eleccions presidencials previstes per novembre en que Trump sembla llançat a retornar a la Casa Blanca. David French (New York Times) analitza les claus del seu èxit entre els més fonamentalistes. Eric Posner (Project Syndicate) es planteja fins on pot arribar l’expresident. I Anne Applebaum (The Atlantic)ens parla sobre l’impacte que podria tenir en la plana geopolítica.

A part d’escollir un nou president, els Estats Units hauran de seguir fent front al conflicte amb la Xina. Oren Cass (Financial Times) analitza l’estratègia republicana. Per la seva banda, Bill Drexel i Hannah Kelley (Politico) posen el focus en l’impacte del mercat de la Intel·ligència Artificial en la lluita per l’hegemonia econòmica. Sobre l’estratègia americana, Daniel Gros (Project Syndicate) alerta que la via de les sancions no donarà resultat. Però la Xina també afronta riscos, recull Chetan Ahya (Financial Times).

El 2024 serà un any, novament, de diàleg internacional per resoldre els conflictes globals. Així ho creu Kishore Mahbubani (Financial Times) que alerta que és el moment de que tots els actors es tractin com a iguals. En l’arribada a acords pel canvi climàtic el diàleg serà imprescindible. Brees i Harriet Mackaill-Hill  (Politico)recorden la importància d’assolir-los sense generar conflictes. El diàleg serà doncs molt necessari el 2024.