Lectures en Cercle 03/23

Lliçons

El pensador italià Giambattista Vico va exposar ja al segle XVIII la idea del retorn cíclic que defensa que a la història es repeteixen els mateixos cicles. Per a Vico extreure lliçons de la història és la millor manera d’estar preparats per al futur.

Per exemple, la tragèdia que es viu aquests dies a Turquia i Síria es pot afrontar millor amb les lliçons d’altres terratrèmols. Judith Hubbard (The Washington Post) en recull cinc de molt útils. Per la seva banda David Leonhardt i Claire Moses (New York Times) apunten què pot suposar el terratrèmol per a la regió. També sobre les possibles conseqüències, Asli Aydintasbas (The Washington Post) apunta que significa quelcom més que un desastre natural per a la zona. A vegades també podem extreure lliçons del present i això és el que intentar fer Bret Stephens (New York Times) amb el terratrèmol.

Per altra banda, als Estats Units, Biden busca aprendre les lliçons en directe al discurs de l’Estat de la Unió. Nicholas Kristof (New York Times) recull la visió d’Amèrica que va exposar el president davant el congrés americà. I per extreure’n lliçons ràpidament, el New York Times ha demanat als seus analistes que responguin Biden en directe.

En economia també es poden treure lliçons de la història. Per exemple, Martin Wolf (Financial Times) analitza, gairebé tres anys més tard de l’inici de la pandèmia, les lliçons del comportament de l’economia durant aquells mesos. En paral·lel, Paul Krugman (New York Times) busca conclusions en el comportament econòmic de l’últim estiu, el primer de la nova normalitat. Dues conclusions útils per afrontar l’actual realitat inflacionària. Lucrezia Reichlin (Project Syndicatedemana als Bancs Centrals anar més a poc a poc en lluita contra la inflació. Mentre que Agustín Carstens (Financial Times) recorda que no han de perseguir els beneficis com a objectiu.

Els aprenentatges econòmics, segons Hans-Werner Sinn (Project Syndicate), han de ser útils per a la Unió Europea per fer front al seu deute. I és que les lliçons del passat ens porten, a ulls de Kenneth Rogoff (Project Syndicate), a contenir, per ara, l’optimisme econòmic global.

La millor manera d’extreure grans lliçons és fer bones preguntes. I és Sarah O’connor qui reflexiona al Financial Times sobre si estem fent les preguntes adequades.

Amb la col·laboració de: