L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha pronunciat al Cercle d’Economia la seva primera conferència des que va ser investit oferint diàleg i confiança als empresaris: “farem del diàleg i de la normalitat institucional la nostra divisa”.
Collboni ha afirmat que l'èxit d'una ciutat el determina “la visió i la responsabilitat del seu govern municipal, però també el compromís de la seva classe empresarial, el talent dels seus creadors i la dignitat dels seus treballadors”. “Barcelona necessita recuperar l’autoestima, ho té tot perquè li vagi bé”, ha expressat.
També ha reivindicat “la tradició de Barcelona en col·laboració publicoprivada, que és necessitat i virtut si s’exerceix amb intel·ligència”. En aquest sentit, l’alcalde ha anunciat que el 22 de novembre ha convocat els sindicats i les patronals per posar en marxa el Diàleg Social Barcelona per tal d’abordar els reptes de Barcelona en mobilitat, urbanisme i estratègia econòmica.
L'alcalde de Barcelona ha assegurat que estan governant “amb la màxima ambició i rigor, oferint confiança i solucions.” A més, ha afirmat que les prioritats del govern passen per "restablir la confiança especialment en relació a la col·laboració publicoprivada, participar i impulsar el diàleg social a Barcelona i generar un marc de confiança institucional".
Pel que fa a l’habitatge, Collboni l’ha qualificat com a “autèntic drama social” i la “principal font de desigualtat”. També ha proposat que en canvi d’haver de reservar tant sí com no un 30 % dels pisos nous a habitatge protegit, els promotors puguin fer una compensació econòmica al consistori perquè “l’Ajuntament tinguem els fons” per aconseguir habitatge protegit al centre de la ciutat. D’altra banda, ha apuntat que "el control del preu del lloguer és una mesura pal·liativa necessària, però en qualsevol cas hem de definir entre totes les administracions una política estable en relació a l'habitatge”.
Pel que fa al debat sobre l'ampliació de l'Aeroport, Collboni ha apuntat que “està mal plantejat”. L’alcalde de Barcelona ha comentat que “primer hauríem de definir quin model econòmic volem”. “Nosaltres tenim clar que volem una economia diversificada i basada en el talent i per això Barcelona necessita estar connectada", ha assegurat.
L’alcalde de Barcelona ha emfatitzat que “Barcelona ha de dir sí; o, en tot cas, dir per què no. Hem d’atrapar les oportunitats al vol, com havíem fet sempre”. En aquest punt s’ha referit a la gran oportunitat que creu que la capital catalana té ara sobre la taula: “fer un canvi d’escala i esdevenir una de les capitals europees del xip“, en referència a la necessitat que té Europa de produir localment xips i semiconductors per no haver de dependre de l’Àsia. Ha recordat que la ciutat ja té equipaments com el supercomputador Marenostrum o el sincrotró Alba, a més a més d’empreses con Cisco o fires com l’ISE i el MWC. “Hem d’anar a totes i no deixar passar ni una oportunitat”, ha reiterat, recordant el projecte que ja s’ha presentat per poder acollir una sala blanca de disseny de xips aprofitant els recursos de 12.000 milions d’euros procedents dels fons Next Generation del Perte Xip. Collboni també ha anunciat que l’Ajuntament de Barcelona incrementarà en aquest mandat de 20 milions a 60 milions la inversió en els fons Barcelona Accelera i Barcelona Deep Tech, que va crear en el marc de l’agenda econòmica Barcelona Green Deal per invertir en societats de capital risc privades que inverteixen en empreses tecnològiques emergents. “Cal fer un major esforç en afavorir la capitalització de les startups i les scaleups de la ciutat”, ha destacat, recordant que aquesta inversió pública inicial de 20 milions ha aixecat una inversió privada de 100 milions.
Finalment, Collboni ha afirmat que “molts dels reptes de la ciutat no tenen resposta si no és a escala metropolitana” i ha afegit que “de cara al 2030 l'Àrea Metropolitana de Barcelona ha de tenir més competències i més territori”.