Amb motiu del 25è aniversari de l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF), el Cercle d’Economia i l’ASCEF han organitzat “L’empresa familiar: Passat, present,... I futur?”, una sessió centrada en la trajectòria de destacades empreses familiars de sectors ben diferents però amb el nexe comú d’haver aconseguit incorporar en els seus òrgans de govern als membres de les noves generacions familiars.
El president de l’ASCEF Jaume Alsina ha donat la benvinguda a l’acte recordant que un dels principals reptes de l’associació que presideix és “formar accionistes i futurs accionistes responsables, la qual cosa ens sembla cabdal i estratègica per tenir una bona i sòlida governança familiar”.
A la sessió, moderada per l’exsecretari general del Cercle d’Economia i president de Transmmission Xavier Cambra, hi han participat el conseller de Borges i managing partner de Ship2B Ventures Xavier Pont i la copropietària de Lluch Essence Eva Lluch, que han comentat els principals encerts i errors d’aquest procés i també com afronten avui l’objectiu de donar continuïtat al projecte empresarial.
Xavier Pont, conseller de Borges, ha explicat que “l’empresa va néixer fa més d’un segle de la mà dels meus besavis” i que “qui l’han fet gran han estat els quatre membres de la tercera generació”. Pont ha afegit que “a dia d’avui Borges factura 772 milions d’euros, dels quals un 67% a l’estranger, amb 1.093 treballadors i vendes a 105 països del món”. “Gràcies a la feina de la tercera generació l’empresa es fa molt gran i s’entra en una segona fase on s’intenta crear una governança formal incorporant per primera vegada els directius professionals, però sense planificació de la successió i amb una aposta per un tipus d’executiu molt ‘IESE way’ que no encaixava amb l’empresa”, ha comentat Pont. “Tot plegat va explotar l’any 2006, quan es va decidir acomiadar tots els membres de la quarta generació familiar que treballaven a l’empresa i els directius clau en aquell moment”, ha afegit el conseller de Borges, que ha destacat que “va ser un moment de transició traumàtica d’empresa de gestió familiar a empresa de govern familiar, amb una aposta per directius de la casa que va funcionar molt bé”.
Xavier Pont ha explicat que “actualment tenim 4 patrimonials i en paral·lel hi ha el consell de família on cada patrimonial hi té un representant” i ha afegit que “ja tenim un protocol familiar molt detallat i fem una assemblea familiar anual”.
A preguntes dels assistents, el conseller de Borges no ha descartat sortir a borsa ni tampoc seguir com fins ara, i s’ha mostrat orgullós que Borges sigui “una de les grans empreses familiars del país que segueix 100% en mans de la família”.
Eva Lluch, copropietària de Lluch Essence, ha explicat que “som distribuïdors d’aromes i fragàncies” i ha recordat que “Espanya exporta més fragàncies que vi, calçat o oli d’oliva amb un sector format per un 60% d’empreses catalanes, moltes de les quals pimes”. Eva Lluch ha comentat que “el meu pare ho controlava i ho decidia tot al negoci” i “quan va morir el 2009 la meva germana i jo ens vam trobar amb que no havíem pres mai cap decisió ni hi havia ningú més empoderat per fer-ho perquè l’empresa era totalment vertical, sense departaments”. Eva Lluch ha explicat que “els moments clau per a l’empresa van ser el 2010 implementant la ISO 2001 procedimentant tot el que fèiem i el 2011 quan vam implementar el SAP.” També ha destacat que “el 2014 havíem doblat facturació i vam constituir el primer comitè de direcció, mentre que el 2025 vam incorporar el primer director general”. Lluch ha admès que “ara anem pel tercer director general, perquè fins ara no han encaixat” i ha apuntat que això és una mostra més que “si t’allunyes massa del negoci familiar amb l'objectiu de professionalitzar-lo, les coses no rutllen”. Lluch ha explicat que tenen “un consell d’administració amb consellers independents i un consell de família amb un protocol i uns pactes ben establerts” i ha admès que no li agradaria “vendre’s a una multinacional”.
Finalment, tant Xavier Pont de Borges com Eva Lluch de Lluch Essences han coincidit amb que ser empresa familiar els ha beneficiat en els seus corresponents sectors.