Quin paper juga la intel·ligència artificial i l'anàlisi de dades en la presa de decisions mèdiques i en la millora dels resultats dels pacients? Quins darrers avenços en tecnologia mèdica contribueixen a un diagnòstic precís i un tractament personalitzat? Com pot contribuir la col·laboració multidisciplinària entre metges, científics i enginyers a impulsar la innovació en salut? Aquestes són algunes de les qüestions que es van tractar en una sessió celebrada al Cercle d’Economia en el marc del cicle 'Projectes estratègics per a l'economia catalana' organitzat per Barcelona Global, Cercle d'Economia i FemCat.
Durant l’acte, moderat per la membre de la junta directiva del Cercle d’Economia i professora d’Economia de l’IESE Núria Mas, es va destacar que la investigació i la innovació en salut són motor de l’economia.
El director gerent de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona Manel del Castillo va presentar el projecte ÚNICAS, una iniciativa de l'Hospital de Sant Joan de Déu que vol crear aliances amb altres centres hospitalaris d'Espanya, xarxes europees, empreses i centres de recerca per a millorar el diagnòstic i l'assistència de malalties minoritàries. Del Castillo va remarcar que “l’objectiu és disposar d’un model d’atenció integral i compartir dades entre els diversos centres, alhora que crear una plataforma d’investigació i serveis que ajudi al diagnòstic i la teràpia”.
El director i cofundador de Foundation 29 Julián Isla va explicar que a la fundació han impulsat Dx29, un projecte sense ànim de lucre per ajudar a pacients i metges a entendre cadascuna de les malalties minoritàries mitjançant un software completament gratuït per a l’anàlisi i gestió dels símptomes, la creació i l’intercanvi d’historials mèdics i l’ajuda per arribar a un diagnòstic. Isla va voler puntualitzar que “en el món mèdic la gestió de les dades és gairebé nul·la i això té un alt cost social” i va afegir que “la iniciativa de crear un espai europeu de dades de salut és molt positiva per contribuir a la construcció d'una economia basada en el coneixement".
La sessió sobre el hub medicina d’avantguarda és la quarta del cicle 'Projectes estratègics per a l'economia catalana', on també s’ha parlat de Barcelona com a vall del disseny de xips, del futur del vehicle elèctric i connectat i de l’hidrogen com a vector clau de la transició energètica.