Presentació de l’informe de la Fundación CRE100DO “L’èxit de les empreses del middle market a Espanya”

Les empreses del middle market espanyol, que des de la Fundación CRE100DO han denominat Empreses de Tamany Intermedi (ETI) són una part essencial de l'economia i motor de generació de riquesa i ocupació del nostre país. Aquesta realitat és el punt de partida de l'informe "L'èxit de les empreses del middle market a Espanya", elaborat per la Fundació CRE100DO en col·laboració amb PwC, el qual visibilitza el valor de les empreses d'aquest segment, a més d'abordar quins són els reptes als quals s'enfronten per seguir impulsant el creixement empresarial a Espanya.

A Espanya no hi ha una definició oficial que identifiqui les empreses del middle market a diferència d'altres països. Per això, des de la Fundación CRE100DO han denominat Empreses de Mida Intermedi al conjunt d'empreses que facturen entre 50 i 500 milions d'euros i tenen entre 250 i 3.000 treballadors.

Rafael Vaquero, Director General de Fundación CRE100DO

Aquestes dades, juntament amb les claus d'èxit que caracteritzen les empreses de CRE100DO, han estat presentades en un acte en el qual ha participat  Jaume Guardiola, President del Cercle d'Economia; Miquel Nadal, Director General del Cercle d'Economia; Rafael Vaquero, Director General de Fundación CRE100DO; Ignacio Marull Socio Responsable de PwC Catalunya i Anna Merino, Directora Strategy& Economics de PwC Catalunya.

Així, entre altres aspectes, l'informe conclou que les 125 empreses que integren la comunitat de CRE100O generen en conjunt un volum de facturació anual de 17.000 milions d'euros, la qual cosa equival a l'1,1% del PIB d'Espanya. Una xifra que cobra més rellevància si es té en compte que la facturació d'aquestes s'ha multiplicat per 22 des del 2015, constatant amb això la perdurabilitat i creixement sostenible de les empreses CRE100DO.

D'altra banda, un dels punts destacats d'aquesta comunitat d'empreses resideix en la seva capacitat ocupadora, en generar aquesta més de 250.000 ocupacions directes i indirectes.

Diàleg CEOs CRE100DO: Les claus del seu èxit

En aquest estudi en profunditat, PwC i CRE100DO han identificat sis palanques que posen de manifest quines són les claus de l'èxit de les ETIs, i en concret, de les empreses de CRE100DO. Aquestes són internacionalitzades des del seu origen; alta capacitat d'innovació; enfocades en la recerca constant d' aliances estratègiques i oportunitats en l'ecosistema; desenvolupament d'una estratègia integral en la gestió del talent alineada al seu propòsit, altament compromeses amb aspectes ambientals, socials i de govern corporatiu; i, finalment, empreses amb alta capacitat financera, la qual cosa les fa ser més proclius a adoptar enfocaments de creació de valor a llarg termini.

Per desenvolupar i aprofundir en aquests conceptes, durant la jornada ha tingut lloc un diàleg entre CEOs de companyies que formen part de la comunitat CRE100DO, sent aquestes clares exemples d'empreses excel·lents.

Mercè Girbau, Presidenta i CEO de Girbau

Així, a través del seu testimoni, Mercè Girbau, Presidenta i CEO de Girbau, ha declarat que: "L'èxit de l'empresa té molt a veure amb la internacionalització primerenca en un sector molt nínxol, gràcies a això avui dia estem presents a 130 països amb 17 filials i una quota de mercat mundial del 5% sense comptar amb les noves empreses de la Xina. Actualment ens dirigim cap a un model de descentralització i diversificació geogràfica que ens portarà a una important transformació organitzativa"

"La sostenibilitat està integrada en el nostre ADN, és el centre de la nostra estratègia i ens plantegem objectius ambiciosos com ser neutres en emissions de CO2 el 2030 (àmbits 1&2). Girbau té un compromís ferm en la cura del medi ambient per aconseguir un impacte positiu al planeta".

"La innovació a Girbau se centra en el desenvolupament de producte per a l'eficiència en consum d'aigua i energia, automatització i digitalització, treballant en ecosistemes de col·laboració amb universitats i centres tecnològics. A més comptem amb Girbau Lab, que neix com una plataforma d'innovació col·laborativa enfocada en projectes de circularitat en el sector tèxtil, o en la recerca en la recuperació dels micro plàstics entre altres iniciatives", conclou.

Verónica Fisas, CEO de Natura Bissé

Per la seva banda, Verónica Fisas, CEO de Natura Bissé, destaca que "Un dels èxits de Natura Bissé rau en el convenciment d'entendre la cosmètica com un sector altament innovador. En el nostre cas, col·laborem amb altres indústries com la nutrició, la biotecnologia o la gastronomia per crear experiències spa i productes que produeixen resultats transformadors per a la pell i el benestar. Aquest esperit col·laboratiu ens porta a superar els nostres propis límits i estar a l'avantguarda dels últims avenços científics i tecnològics que sempre fusionem amb un toc humà i professional.

Pau Relat, Conseller Delegat de Mat Holding

En línia amb ells, Pau Relat, Conseller Delegat de Mat Holding, multinacional d'origen familiar referent en solucions per a l'agricultura sostenible i l'ús eficient de l'aigua declara: "En els últims anys hem experimentat un fort creixement, però equilibrat. Aquest es basa en els tres pilars del nostre pla estratègic: el lideratge en els nostres segments de negoci; la internacionalització, gràcies tant a la nostra expansió orgànica com a l'adquisició de noves companyies alineades amb els nostres valors i propòsit estratègic; i la innovació, apostant per la digitalització i modernització dels sectors en els quals operem, amb l'objectiu final d'ajudar als nostres clients a ser més sostenibles, eficients i rendibles".

"Com a societat, ens enfrontem a importants desafiaments, com són el canvi climàtic, el creixement de la població mundial, i l'escassetat de recursos naturals com l'aigua i els aliments. Per donar-los resposta, com a actor del sector primari, a MAT Holding tenim cura de l'agricultura i l'aigua mitjançant solucions que fomenten la sostenibilitat, l'eficiència i la rendibilitat de la gestió agrícola i hídrica", afegeix Relat.

"El denominador comú d'una gran majoria d'aquestes empreses és el seu caràcter industrial, moltes d'origen familiar, característiques que els han fet ser molt àgils i a anticipar-se als canvis del mercat, tenir visió a llarg termini, ser líders en els seus nínxols de mercat, i, en definitiva, ser capaços d'impulsar l'economia del país. No és tan important quant factura una empresa, si no l'empremta que deixa a llarg termini. Davant les crisis, les empreses de CRE100DO han demostrat una gran resiliència i ho continuaran fent", conclou Pau Relat.

El éxito de las empresas del middle market en España

Fundación CRE100DO

pdf, 17 MB

Descàrrega