Conversa sobre Europa amb l’historiador i intel·lectual Timothy Garton Ash

Amb motiu del llançament del nou llibre de l’historiador i intel·lectual expert en Europa Timothy Garton Ash "Europa. Una història personal", el Cercle d’Economia ha organitzat un debat entre un dels grans europeistes contemporanis i la periodista i investigadora sènior del CIDOB especialitzada en Unió Europea Carme Colomina.

Timothy Garton Ash ha explicat que “Europa. Una història personal" és un llibre d’història i de memòria personal, un reportatge viu del destí d’Europa des de la Segona Guerra Mundial fins als nostres dies, reconstruït a través de la seva mirada i trajectòria vital.

Garton Ash ha parlat de quatre europes diferents “la geogràfica, la històrica, la dels valors i la institucional” i ha apuntat que “per mi, l’Europa més important és l’Europa de l’experiència personal de cadascú”.  “Hem aconseguit que Europa sigui una llar, el sentiment de ser a casa”, ha afirmat Garton Ash, que s’ha posat a ell mateix com a exemple: “he estat a Madrid, a Barcelona, fa uns dies a Atenes, a Estocolm, a Berlín, a París… En tots aquests llocs estic a l’estranger, però em sento com a casa, soc europeu".

L’analista també s’ha referit a “la guerra Israel-Hamas, la guerra a Ucraïna, Putin o Trump com a alguns dels molts reptes per a l'Europa que hem aconseguit construir".

En relació a Ucraïna, Garton Ash ha afirmat que “si volem que Ucraïna recuperi el territori ocupat per Rússia, des d’Europa hem d’estar preparats per donar-li suport". I, tot i que ha assegurat que les situacions a Ucraïna i Gaza no són comparables, s’ha mostrat convençut que “la falta de consistència entre el posicionament de la Unió Europea davant els bombardejos de població civil a un lloc i a l'altre fa molt de mal a la credibilitat europea".

Pel que a fa l'auge del populisme i l'extrema dreta a Europa, Garton Ash ha afirmat que “per frenar-lo, també a les properes eleccions al parlament europeu, és urgent transmetre a la població la idea que la gestió de la immigració està controlada".

Finalment, consultat per la situació política a Espanya, Timothy Garton Ash ha afirmat que “una bona solució per a Espanya seria un federalisme asimètric”.