Debat sobre com impulsar la productivitat de l’economia amb autors del llibre “Un país posible: Manual de Reformas Políticamente Viables”

Com es pot impulsar la productivitat de l'economia espanyola? Aquesta ha estat la qüestió sobre la qual ha pivotat un debat al Cercle d’Economia al voltant del llibre "Un país posible. Manual de reformas políticamente viables" en el qual economistes, politòlegs i sociòlegs de primer nivell desglossen una sèrie de reformes concretes que podrien impulsar la productivitat del país basades en una anàlisi rigorosa de què ha funcionat millor o pitjor fins ara.

Moderat pel director general del Cercle d’Economia Miquel Nadal, el debat ha comptat amb les intervencions de Toni Roldán (director d'EsadeEcPol), Andreu Mas-Colell (professor emèrit de la BSE-UPF), Jenifer Ruiz-Valenzuela (professora lectora de la UB, investigadora de l'IEB i CEP-LSE i senior fellow d'EsadeEcPol) i Mònica Martínez Bravo (professora del CEMFI i senior fellow d'EsadeEcPol).

Toni Roldán, director d'EsadeEcPol

El director d’EsadeEcPol Toni Roldán ha explicat que "el llibre 'Un país posible' fa propostes políticament viables i implementables ràpidament en una legislatura per tal d'impulsar la productivitat del país posant el focus en la innovació, el coneixement i l'educació".

Andreu Mas-Colell, professor emèrit de la BSE-UPF

El professor emèrit de la BSE-UPF Andreu Mas-Colell, ha explicat les grans conclusions del seu article sobre retenció, recuperació i atracció de talent investigador a les universitats espanyoles, destacant que "és necessari estabilitzar 25.000 professors associats i contractar 12.000 professionals més per enfortir la recerca universitària".

Jenifer Ruiz-Valenzuela, professora lectora de la UB, investigadora de l'IEB i CEP-LSE i senior fellow d'EsadeEcPol

La professora lectora de la Universitat de Barcelona (UB), investigadora de l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) i del Centre for Economic Performance de la London School of Economics (CEP-LSE) i senior fellow d’EsadeEcPol Jenifer Ruiz-Valenzuela ha parlat de què més es pot fer per reduir la bretxa de gènere al mercat laboral, aspecte que aborda en un article del llibre ‘Un país posible’. Ruiz-Valenzuela ha afirmat que "hi ha una convergència en la participació de les dones al mercat laboral que s’ha estancat sobretot per a les dones amb fills" i ha demanat "majors incentius fiscals per a mares treballadores i més subvencions per a la cura dels fills".

Mònica Martínez Bravo, professora del CEMFI i senior fellow d'EsadeEcPol

Finalment, la professora de CEMFI i senior fellow d’EsadeEcPol Mònica Martínez Bravo, que ha centrat el seu article al llibre en el disseny de les polítiques públiques a partir de l'evidència, ha defensat "una avaluació rigorosa de les polítiques públiques des de l’administració amb més participació de les ciències econòmiques i socials".