Amb motiu del 25è aniversari de l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF), el Cercle d’Economia i l’ASCEF han organitzat, amb la col·laboració del BBVA, la segona edició de “L’empresa familiar: Passat, present,... I futur?”, una sessió centrada en la trajectòria de destacades empreses familiars de sectors ben diferents però amb el nexe comú d’haver aconseguit incorporar en els seus òrgans de govern als membres de les noves generacions familiars.
El director general del Cercle d’Economia Miquel Nadal ha donat la benvinguda a l’acte destacant que “l’empresa familiar ha estat sempre objecte de debat al Cercle” i recordant que “Catalunya està vivint un procés de desindustrialització important que preocupa, i en el qual l’empresa familiar hi té un paper clau”.
Per la seva banda, el president de l’ASCEF Jaume Alsina ha explicat que un dels grans reptes de l’associació que presideix és “treballar l’harmonia familiar perquè cada família empresària vagi definint, actualitzant i adaptant el seu somni compartit” i ha afegit que “formar accionistes i futurs accionistes responsables ens sembla cabdal i estratègic per tenir una bona i sòlida governança familiar”.
A continuació, el director regional de banca d'empreses i corporacions de BBVA Catalunya Francisco Pla ha mostrat el suport del banc a les empreses familiars i les ha definit com a “un actor estratègic per a la nostra economia”. També ha assegurat que “un dels nostres objectius és ajudar a totes les empreses a créixer de forma inclusiva i sostenible” i ha afegit que “a Catalunya tenim excel·lents exemples d’empresa familiar”.
A la sessió hi han participat la consellera delegada de Dispur (braç inversor de Fluidra) Eulàlia Planes i el conseller de Simon Holding Ricard Aubert, moderats per l’exsecretari general del Cercle d’Economia i president de Transmmission Xavier Cambra.
Ricard Aubet, conseller de Simon Holding, ha explicat que “la història de Simon comença l’any 1916 a Olot sota l’impuls del meu besavi amb un taller d’instal·lacions elèctriques” i ha destacat que “avui en dia som una empresa intermèdia, present als quatre continents amb 20 fàbriques i 4.000 persones treballant-hi coneguts per ser fabricants d’endolls, material elèctric, il·luminació interior o recàrrega de vehicles elèctrics”.
Pel que fa a la gestió familiar, el conseller de Simon Holding ha afirmat que “va ser la segona generació la que va impulsar realment el negoci i va apostar perquè les posicions de gestió no estiguessin ocupades per membres de la família fent créixer equips directius molt bons”. Ricard Aubet ha recordat que “seguim sent una empresa 100% de capital amb la quarta generació familiar present al consell d’administració, que es reuneix de forma molt recurrent amb direcció general i que està molt enfocada a la presa de decisions, cosa que li dona molt agilitat al negoci”. Aubet ha explicat que el consell de família es reuneix 4 vegades l’any, on s’explica el funcionament de l’empresa. També ha explicat que conten amb un consell assessor independent que es reuneix cada 2 mesos amb participació de la família i una fundació amb focus a l’educació.
Per la seva banda, Eulàlia Planes, consellera delegada de Dispur (braç inversor de Fluidra), ha explicat que la història de Fluidra es va iniciar l’any 1969 quan les famílies Planes, Serra, Corbera i Garrigós van fundar una empresa per fabricar components per a la piscina. “A partir d’aleshores van iniciar una etapa de forta expansió internacional via creixement creixement orgànic i van acabar creant holdings segons branca de negoci per ordeiar les 150 companyies que havien creat per tot el món”, ha comentat. Planes també ha destacat que “una decisió clau va ser la sortida a borsa l’any 2007, que ens va coincidir amb la crisi financera”. “Vam sortir a borsa per dues raons: perquè l’accionista fundador es mereixia tenir un retorn de la inversió que no fos només el dividend i perquè feia respecte la incorporació de la tercera generació i era una manera de professionalitzar la companyia”, ha afegit.
Eulàlia Planes ha explicat que “de la primera a la segona generació no han fet falta gaire protocols, però de cara a la incorporació de la tercera sí que és clau definir les estructures i els passos a seguir amb més detall”. En aquest sentit, la consellera delegada de Dispur ha destacat que “en un primer moment el meu pare feia i desfeia al family office, i amb la seva retirada vam definir uns òrgans de govern i un protocol familiar amb un pla estratègic a 10 anys que l’anem revisant i actualitzant”.