El Cercle aborda solucions al problema de l’habitatge a Catalunya i Espanya

El Cercle d’Economia ha reunit un grup d'experts per tractar la problemàtica de l'habitatge a Catalunya i Espanya. Tres membres d'aquest grup van compartir en un acte amb els socis del Cercle els punts més rellevants que s'hi han abordat amb l'objectiu d'identificar quines mesures funcionen i quines no en l'àmbit de l'accés a l'habitatge.

El catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra José Garcia Montalvo, la presidenta de la Fundació Hàbitat3 Carme Trilla i el conseller delegat de Culmia Francisco Pérez van protagonitzar un debat moderat per la directora general corporativa de Colonial i membre de la Junta Directiva del Cercle d’Economia Carmina Ganyet i presentat pel director general del Cercle d’Economia Miquel Nadal.

El catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra José Garcia Montalvo va fer un diagnòstic de la situació actual del mercat de l’habitatge a Espanya i a Catalunya destacant que "històricament a Espanya hi ha hagut més propietat que lloguer i ara estem transitant cap a un nou equilibri del mercat amb una major proporció del lloguer però sense oferta”. Montalvo va afegir que “la manca d’oferta de lloguer fa incrementar els preus i afecta a la població amb menys recursos que es calcula que són uns 3 milions de persones" però va puntualitzar que “en la comparativa amb d’altres països, Espanya està en la mitjana pel que fa a l’accés a l’habitatge”.

José Garcia Montalvo, catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra

La presidenta de la Fundació Hàbitat3 Carme Trilla va coincidir amb Garcia Montalvo a l’hora d’assegurar que "la problemàtica de l'habitatge a casa nostra és semblant a la d'altres països europeus” però va apuntar que “la diferència és que aquí no tenim un sistema de política d’habitatge estructurat i planificat a mig i llarg termini, i això fa que la capacitat de resposta davant del problema sigui inferior”. A més va apuntar que “el parc d’habitatge de lloguer i de lloguer social és molt menor” i va recordar que “des del 2008 dins ara la maquinària de producció d’habitatge s’ha parat en sec”.

Carme Trilla, presidenta de la Fundació Hàbitat3

El conseller delegat de Culmia Francisco Pérez va afirmar que “a Espanya hi ha molt poca producció d’habitatge” i va explicar que “l’indicador de producció d’habitatge per cada 1.000 habitants es situa al voltant del 2 a Espanya, mentre que en països del nostre entorn que funcionen bé es troba entre el 4 i el 6”. Pérez va alertar que “a Catalunya, a diferència de Madrid, no està arrencant l’aposta per construir nous habitatges” i va assegurar que "hi ha sòl per fer 55.000 habitatges a la regió metropolitana de Barcelona". Francisco Pérez va demanar "posar en marxa la promoció d’habitatge assequible fruit de la col·laboració publicoprivada".

Francisco Pérez, conseller delegat de Culmia

En relació a la llei d’habitatge del 2022, José Garcia Montalvo va apuntar que per augmentar l’oferta d’habitatge “fan falta pastanagues i no pals” i va demanar “un acord per mantenir les polítiques d'habitatge en el temps i una governança que passi del local al regional", mentre que Carme Trilla va comentar que “les solucions passen pels plans d’habitatge i per dotar un bon pressupost públic".

D’altra banda, els tres ponents i la moderadora del debat es van felicitar del fet que el nou govern hagi recuperat el ministeri d’habitatge.