Amb motiu del centenari del Passeig Maristany, l’Ajuntament de Camprodon recorda la creació del Cercle d’Economia i reconeix els seus fundadors

  • El Cercle d’Economia va ser creat l’any 1951, sota la forma jurídica d’un club d’escacs, per a contribuir a la apertura i modernització del país. La iniciativa va néixer de trobades entre els seus fundadors en el Passeig Maristany.
  • Destaquem la presència de l’alcalde de Camprodon, Xavier Guitart, i del  president del Cercle d’Economia, Jaume Guardiola.

Dissabte 22 de juliol de 2023, l’Ajuntament de Camprodon va celebrar un acte de reconeixement al Cercle d’Economia, amb motiu del centenari del Passeig Maristany. Aquest passeig emblemàtic va ser el lloc on, a principis de la dècada dels 50,  es assentaren les bases del que, l’any 1958, esdevindria el Cercle d’Economia. El context polític d’aleshores no permetia una associació, com és avui el Cercle. Per això, es va crear el Club Comodín, que oficialment era un club d’escacs, per a poder debatre obertament sense despertar les sospites  del règim franquista.

L’estiu de 1951,  Carles Ferrer Salat i Joan Mas Cantí, en una conversa al passeig Maristany, preocupats  per d’aïllament internacional i la manca de llibertats que es vivia a Espanya, varen pensar en crear un fòrum per a promoure el debat entre persones joves que compartien les mateixes inquietuds.  

L’acte d’homenatge va estar presidit per l’alcalde de Camprodon, Xavier Guitart i també hi va assistir la regidora Maria Àngels Reixach i l’exalcalde, Esteve Pujol.

En paraules de l’alcalde Guitart:

“Per Camprodon és un honor recordar que, en uns anys foscos del nostre país, dos joves tinguessin la iniciativa de crear una associació per a debatre idees amb l’objectiu d’endreçar la societat catalana d’aquell temps. El Cercle d’Economia al 2023 està més viu que mai. És d’agrair que moltes persones, de manera desinteressada, treballin perquè les coses vagin a bon port i per construir una societat millor”

Finalitzat l’acte institucional al saló de Plens de l’Ajuntament, la comitiva es va traslladar al passeig Maristany on es va descoberir el plafó informatiu sobre la història del passeig Maristany en el que s’explica que, en aquest emblemàtic passeig de Camprodon es va crear el que avui coneixem com a Cercle d’Economia

Per part del Cercle, van assistir una trentena de socis entre els que destaquem,  Jaume Guardiola, president del Cercle d’Economia, acompanyat dels expresidents de l’entitat: Joan Mas Cantí, Carlos Cuatrecasas, Pedro Fontana, Salvador Alemany, Juan José Brugera i Javier Faus. També hi van estar presents, el director general, Miquel Nadal i l’exdirector general,  Jordi Alberich així com Pere Vicens, president de l’editorial Vicens Vives; Joaquim Uriach, president d’Uriach i de la fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana; Borja García-Nieto, president del grup financer Riva y García, Joan Tapia, president del comitè editorial de El Periódico o Manuel Raventós, president de Raventós i Blanc.

Camprodon, 22 de juliol de 2023