Vídeo de la sessió: «Situació del sector energètic»

5 de maig de 2023

En aquesta jornada organitzada per la Fundació Naturgy i el Cercle d’Economia es va abordar la situació del sector energètic en la complexa conjuntura internacional que estem vivint amb focus especial a Europa i Espanya.

Vam comptar amb la participació de Lara Lázaro Touza, investigadora principal del Real Instituto Elcano i professora de Teoria Econòmica del Centre d’Ensenyament Superior Cardenal Cisneros (adscrit a la Universitat Complutense de Madrid), que va aportar la seva visió sobre la geopolítica de l’acció climàtica per a la transició energètica i social.

A nivell europeu, Christopher Jones, professor de l’Escola de Regulació de Florència i exdirector d’Energia de la Comissió Europea, va presentar la situació del sector energètic a Europa, parlant sobre respostes davant la crisi i la recerca de la independència energètica i la competitivitat.

Pel que fa a l'àmbit nacional, Álvaro Nadal, conseller econòmic i comercial en cap a l’Oficina Econòmica i Comercial d’Espanya a Londres i exministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital d’Espanya, va abordar les polítiques energètiques a Espanya.

També vam comptar amb la participació d'Antoni Castells, catedràtic emèrit d’Economia de la Universitat de Barcelona i exconseller d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, qui va presentar la crisi energètica en un context de canvis estructurals.

Posteriorment, es va obrir el debat moderat per Núria Mas, professora d’Economia d’IESE i membre de la Junta Directiva del Cercle d’Economia

El tancament de la sessió va ser a càrrec de Rafael Villaseca, president de Fundació Naturgy, i Jaume Guardiola, president del Cercle d’Economia. A la cloenda de l'acte va assitir Natàlia Mas, consellera d’Economia i Hisenda, qui va fer un parlament.

Lo que nos dice la ciencia en el momento actual es que si queremos limitar el aumento de las temperaturas tendríamos que reducir nuestras emisiones de gases de efecto invernadero. [...] El reto al que nos enfrentamos es inmenso.

Lara Lázaro Touza
Lara Lázaro Touza

The perfect energy policy is a triangle: sustanability, security and renewables. [...] We’re about to hit a difficult barrier in terms of climate change.

Christopher Jones
Christopher Jones

Durant la seva intervenció, Álvaro Nadal, conseller econòmic i comercial en cap a l’Oficina Econòmica i Comercial d’Espanya a Londres, contrasta amb dades que Espanya no arriba al 1% de les emissions globals.

Álvaro Nadal, al faristol. Núria Mas, Christopher Jones, Antoni Castells i Lara Lázaro, en butaques.

La guerra de Ucrania ha puesto en evidencia que la dependencia energética es un gran problema.

Antoni Castells
Antoni Castells

Cloenda de l'acte

Jaume Guardiola, Natàlia Mas i Rafael Villaseca