El Cercle d’Economia atorga el Premi a la Construcció Europea a l’alcalde de Varsòvia, Rafał Trzaskowski

El Jurat del Premi a la Construcció Europea del Cercle d’Economia, ha decidit reconèixer Rafal Trzaskowski, alcalde de Varsòvia, per la seva implicació i compromís amb la integració europea, les polítiques que ha posat en marxa a favor de l'acollida de refugiats, el suport als drets de les minories i la defensa de l'estat de dret a Polònia. Així mateix, el jurat vol reconèixer amb aquest premi el paper clau que han jugat les ciutats d'Europa, i de Polònia en particular, a l'hora d'acollir els milions de refugiats ucraïnesos que han fugit del seu país d'origen arran de la invasió de Rússia.


Nascut al 1972, Rafal Trzaskowski és el polític polonès en actiu que més s’ha significat els últims anys en la defensa del valors europeus i de l’estat de dret en un context polític i institucional especialment complex.
Alcalde de Varsòvia des de 2018, Trzaskowski ha donat reiterades mostres del seu europeisme. Ja al 2019, conjuntament amb els seus homòlegs de les ciutats del Grup del Visegrad, (Praga, Budapest i Bratislava), va subscriure un manifest per denunciar el nacionalisme xenòfob dels seus respectius governs i advocar per un “pacte de ciutats lliures”. Amb la guerra a Ucraïna i l’èxode de població que ha provocat la invasió russa, Trzaskowski s’ha mostrat favorable a l’acollida de refugiats i al suport de les polítiques posades en marxa des de la Unió Europea. Sota el mandat de Trzaskowski, Varsòvia ha acollit més de 300 mil refugiats ucraïnesos, el que equival a prop d’un 20% de la seva població.


Rafal Trzaskowski va ser el candidat del partit liberal Ciutadans per a la República de Polònia a les eleccions presidencials poloneses del 2020, on va obtenir el 49% dels vots en la segona volta.

Segons Teresa Garcia-Milà, presidenta del Jurat del premi a la Construcció Europea, “Rafal Trzaskowski representa la nova generació de polítics polonesos que creuen fermament en els valors europeus com la llibertat, la solidaritat o el respecte a l’estat de dret. Amb aquest reconeixement s’evidencia també la rellevància dels països de l’Europa central i oriental, i en particular de Polònia, en el procés de construcció europea.”. Per la seva banda, Jaume Guardiola, President del Cercle d’Economia ha remarcat “el paper clau que han jugat les ciutats poloneses en l’acollida de més d’un milió de refugiats ucraïnesos que han fugit del seu país. Ciutats com Varsòvia o Cracòvia han ajudat de forma decisiva en la gestió eficaç i solidària d’aquesta crisi humanitària”.


El lliurament del guardó a Rafal Trzaskowski va tenir lloc durant la Reunió Cercle d’Economia, que es va celebrar els dies 29, 30 i 31 de maig a l’hotel W de Barcelona.

Sobre el premi

El premi a la Construcció Europea va néixer el 2020 amb l’objectiu de reconèixer la trajectòria d’aquelles personalitats rellevants que han contribuït, per la seva trajectòria política, econòmica, cultural o social, a la construcció d’Europa i la consolidació de la Unió Europea. El premi del Cercle d’Economia està dotat amb una peça representativa del guardó. El 2020 es va lliurar a Mario Draghi, reconeixent las seva tasca com a president del Banc Central Europeu, i el 2021 a Ursula von de Leyen, presidenta de la Comissió Europea, pel seu lideratge en l’actuació coordinada amb totes els estats membres davant la Covid-19.


El jurat del Premi a la Construcció Europea està presidit per Teresa Garcia-Milà, vicepresidenta del Cercle d’Economia; i en formen part Jaume Guardiola, president del Cercle d’Economia; José Manuel González Páramo, Núria Mas i Pol Morillas, membres de la Junta Directiva del Cercle d’Economia; Xavier Prats-Monné, ex-director general de seguretat en matèria de salut i alimentació a la Comissió Europea entre el 2015 i el 2018; Nathalie Tocci, directora del Istituto Affari Internazionali; i Miquel Nadal, director general del Cercle d’Economia i secretari del Premi a la Construcció Europea.