Vídeo de la sessió: Geopolítica i energia: com ha alterat la guerra a Ucraïna la seguretat energètica a Europa?

La dependència energètica europea, l’augment dels preus de l’energia, les conseqüències econòmiques i socials de la crisi energètica, els orígens geopolítics d’aquesta crisi o la transició energètica necessària cap a fonts renovables són temes que la guerra de Rússia a Ucraïna ha posat en el centre del debat local, europeu i internacional. Tot i que la Unió Europea ha fet passos endavant significatius arran de les conseqüències de la guerra, la seva transició energètica cap a fonts renovables, i més en línia amb els seus objectius de desenvolupament sostenible, són encara incipients. Les polítiques de la UE tindran efectes immediats a Barcelona, ​​Catalunya i Espanya i, sobretot, mostraran la connexió creixent entre les crisis internacionals i la vida diària dels ciutadans.

Amb una mirada transversal i pluridisciplinària, aquest cicle de conferències abordarà les múltiples dimensions de la crisi energètica a Europa i donarà resposta a les inquietuds socials, econòmiques i polítiques que genera.

La primera sessió del cicle es va iniciar un debat sobre la geopolítica i l’energia i com la guerra d’Ucraïna ha impactat a la seguretat energètica a Europa. En vam parlar amb Susi Dennison, sènior policy fellow a l’European Council on Foreign Relations, i amb Mariano Marzo, director de la càtedra Transició Energètica de la Fundació Repsol-UB. El debat estarà moderat per Pol Morillas, membre de la Junta Directiva del Cercle d’Economia.

Guardiola, Dennison, Marzo & Morillas

"Primeramente, deberíamos preguntarnos qué es la energía para saber la importancia que esta tiene en nuestras vidas. Desde el punto de vista geopolítico y socioeconómico es la capacidad de transformar la realidad."

Mariano Marzo
Marzo

“El desafío del calentamiento global es sistémico. (…) Algunos interrogantes: ¿hablamos de transición o de revolución? ¿Es una reforma del sistema energético o un cambio radical? ¿Quién gobernará esta transición globalmente?”

Mariano Marzo

“Europe finds itself in a moment of polycrisis. These crises reverberate in three spheres: 1) International sphere of geopolitical competition; 2) the transnational sphere shaped by the weaponization of interdependence through food, cyber attacks, and sanctions; 3) the national sphere where games of political survival in different EU member states are playing out.”

Susi Dennison