La dependència energètica europea, l’augment dels preus de l’energia, les conseqüències econòmiques i socials de la crisi energètica, els orígens geopolítics d’aquesta crisi o la transició energètica necessària cap a fonts renovables són temes que la guerra de Rússia a Ucraïna ha posat en el centre del debat local, europeu i internacional. Tot i que la Unió Europea ha fet passos endavant significatius arran de les conseqüències de la guerra, la seva transició energètica cap a fonts renovables, i més en línia amb els seus objectius de desenvolupament sostenible, són encara incipients. Les polítiques de la UE tindran efectes immediats a Barcelona, Catalunya i Espanya i, sobretot, mostraran la connexió creixent entre les crisis internacionals i la vida diària dels ciutadans.
Amb una mirada transversal i pluridisciplinària, aquest cicle de conferències abordarà les múltiples dimensions de la crisi energètica a Europa i donarà resposta a les inquietuds socials, econòmiques i polítiques que genera.
La primera sessió del cicle es va iniciar un debat sobre la geopolítica i l’energia i com la guerra d’Ucraïna ha impactat a la seguretat energètica a Europa. En vam parlar amb Susi Dennison, sènior policy fellow a l’European Council on Foreign Relations, i amb Mariano Marzo, director de la càtedra Transició Energètica de la Fundació Repsol-UB. El debat estarà moderat per Pol Morillas, membre de la Junta Directiva del Cercle d’Economia.
"Primeramente, deberíamos preguntarnos qué es la energía para saber la importancia que esta tiene en nuestras vidas. Desde el punto de vista geopolítico y socioeconómico es la capacidad de transformar la realidad."
Mariano Marzo
“El desafío del calentamiento global es sistémico. (…) Algunos interrogantes: ¿hablamos de transición o de revolución? ¿Es una reforma del sistema energético o un cambio radical? ¿Quién gobernará esta transición globalmente?”
Mariano Marzo
“Europe finds itself in a moment of polycrisis. These crises reverberate in three spheres: 1) International sphere of geopolitical competition; 2) the transnational sphere shaped by the weaponization of interdependence through food, cyber attacks, and sanctions; 3) the national sphere where games of political survival in different EU member states are playing out.”
Susi Dennison