Lectures en Cercle 01/23

Brasil. El país més gran de l’Amèrica Llatina ha acaparat gran part de l’atenció mediàtica del que portem d’any. L’assalt al Parlament, Tribunal Suprem i Palau Presidencial, ha suposat un atac frontal a la democràcia brasilera. Thiago de Aragão i Octaviano Canuto apunten les claus per entendre els fets a Project Syndicate. 


Les clares similituds dels fets i la proximitat en el dia de l’any, ha fet que no tardin en aparèixer les comparacions d’aquestes protestes amb l’assalt al Capitoli del 6 de gener de 2021 i molts analistes han escrit al respecte: Ross Douthat (The New York Times) hi veu un homenatge, Anne Applebaum (The Atlantic) destaca que han après dels errors de l’assalt nord-americà i Susan Stokes (Project Syndicate) hi afegeix el context necessari per entendre-ho.


Mentrestant, a Washington es comencen a viure les conseqüències del trencament social que es va anar produint al país i que va culminar el 6 de gener de 2021. Kevin McCarthy, nou líder de la majoria republicana al congrés federal, va necessitar fins a 15 votacions per obtenir el suport dels ultraconservadors republicans.  Thomas B. Edsall (The New York Times) ens explica com és el nou partit republicà sorgit de les midtrems. Tot i l’acord final, Peter Beinart (The New York Times) veu evident que McCharthy no pot donar als republicans rebels el que ells voldrien. Per John Mark (Project Syndicateel líder republicà ha pagat un preu molt alt per aconseguir el càrrec. El The New York Times ha parlat amb 12 republicans per saber que en pensen de la crisi viscuda les darreres setmanes.


Molts analistes coincideixen en posar el focus en Donald Trump (i la seva xarxa política MAGA) de ser responsables del trencament en el si del partit. Gail Collins i Bret Stephens ho discuteixen al The New York Times. Mentre que per Bill Scher (Politico) és la prova que el partit d’un (Trump) s’ha convertit en el partit de ningú. Tot això podria fer que els republicans s’oblidessin de l’expresident, segons Charles M. Blow (The New York Times).


Finalment, Max Berger (Politico) assenyala les lliçons que en poden treure els demòcrates, un partit que està en un bon moment amb el gran lideratge de Biden, segons Gideon Rachman (Financial Times).


El 2023 ha començat convuls a aquests dos països americans. Un any que estarà marcat per la crisi econòmica. Paul Krugman (The New York Times), es planteja si podem tenir una recuperació tranquil·la. Per la seva banda, Katie Martin (Financial Times) alerta de la possibilitat que la recuperació no es produeixi i els efectes que això tindria.  En un últim apunt econòmic, Nouriel Roubini (Project Syndicate) recorda que més guerra implica més inflació.


La recuperació econòmica mundial, la nova situació política dels Estats Units i les repercussions de l’assalt del Brasil són només algunes de les incògnites que recull Richard Haass (Project Syndicate) per aquest 2023 que tot just comença.

Amb la col·laboració de: