Lectures en Cercle 13/22

Xina ha centrat els últims dies totes les mirades. Milers de persones han sortit als carrers per demanar la fi de la política de zero contagis que el govern de Xi Jinping ha aplicat des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19 fa dos anys i mig. Per Gideon Rachman (Financial Times) el triomfalisme mostrat pel govern a l’inici de les restriccions se li ha girat en contra. Wu Qiang (The New York Times) va més enllà i ho veu com un clar símptoma que el partit comunista xinès ha perdut al poble. A part del motiu, no en sabem encara les conseqüències, però per Alicia García-Herrero (Financial Times) el que és clar és que augmenten la incertesa entre els inversors i fan que s’ho repensin abans d’invertir en el mercat.

També apareixen veus que demanen que ens repensem una idea apareguda just després de l’esclat de la pandèmia: la desglobalització. Michael Spence (Project Syndicate) es pregunta si és cosa del passat, mentre que Raghuram G. Rajan (Project Syndicate) ho veu fins i tot una amenaça climàtica. Tots dos coincideixen en la cooperació com a alternativa. Hi coincideix Stephen S. Roach (Project Syndicate) que lamenta, però, l’oportunitat perduda entre Biden i Jinping per sumar-se a aquesta causa.


Mentrestant, la inflació encara és el principal problema sobre la taula dels líders globals. I cada cop més veus demanen també repensar l’estratègia per combatre-la. Olivier Blanchard (Financial Times), creu que no cal ser tan estrictes amb l’objectiu del 2%. Per la seva banda, James K. Galbraith (Project Syndicate) creu que cal fer una segona mirada a la inflació persistent. Finalment, Paul Krugman (The New York Times) dona una visió interessant sobre a qui afecten les mesures per pal·liar la inflació.


Hi ha alguns temes que no hi ha temps per repensar-se’ls. Per exemple el Brexit, tot i que paradoxalment Janan Ganesh (Financial Times) alerta que ha fet als britànics una mica més Europeus. Tampoc ens podem repensar el lloc on es disputa el mundial de futbol, tot i que aixeca la indignació d’un bon grup d’analistes a POLITICO. De la mateixa manera que Twitter no es pot tornar a pensar la venda a Elon Musk, però Yanis Varoufakis (Project Syndicate) ens alerta que hi ha alguna cosa més darrere la compra de la plataforma blava.


Acabem amb la reflexió de Martin Wolf (Financial Times) en què ens proposa una forma de pensar la política en un moment de crisi política. És una bona manera de no haver-se de repensar les coses.