Lectures en Cercle 10/22

Inflació. És, sense dubte, la paraula de la tardor. La concatenació de la crisis de la COVID-19 i la invasió russa d’Ucraïna ha disparat els indicadors mundials i ha posat als governs d’arreu a treballar de valent per combatre-la. L’analista Paul Krugman (The New York Times), mira de posar llum a què està passant realment amb la inflació.  Per la seva banda, Joseph E. Stiglitz (Project Syndicate), alerta que no es pot intervenir en els mercats en temps de guerra com ho faries en temps de pau.

Si posem el focus en la Unió Europea, Martín Wolf (Financial Times), remarca que la cooperació i coordinació dels Estats serà clau per aplacar el supply shok que viu Europa en matèria energètica. També sobre la crisi de subministraments ha preparat el Financial Times un especial amb diversos economistes europeus sobre els efectes que tindrà l’estalvi energètic en les empreses de l’Eurozona. I acabem amb els apunts de Johan Van Overtveldt i Monika Hohlmeier, responsables de les comissions pressupostaries del Parlament Europeu que asseguren a Político que la Unió ha pres masses riscos financers per pal·liar els efectes de la Covid-19 i la invasió.

La crisi actual serveix d’estrena de nous actors internacionals. És el cas de Giorgia Meloni, flamant guanyadora de les eleccions italianes de principis de mes  per qui no tot serà senzill. Tot i que la coalició de les tres dretes va arrasar electoralment, mantenir-la unida serà el gran repte, segons Amy Kazmin (Financial Times).

Qui pràcticament no ha arribat a estrenar-se és Liz Truss, que ha dimitit quan feia només 44 dies que habitava Downing Street. Un mandat històric per moltes raons, totes elles dolentes segons Robert Shrimsley (Financial Times)  que deixa els Torys molt tocats, Sebastian Payne (Financial Times) apunta que amb el nou govern s’hi juguen salvar el partit. Per altra banda Peter Oborne (The New York Times) alerta que el problema del Regne Unit no era només Liz Truss.

Mentrestant, els Estats Units viuen immersos en la campanya electoral de les eleccions de mig mandat del 8 de novembre. En elles, el partit republicà vira cap al trumpisme tal com recull Michelle Goldberg (The New York Times). Unes eleccions en les que, per Patti Waldmeir (Financial Times) la gent gran jugarà un paper clau. Els comicis agafen a Biden en mig de la guerra comercial amb la Xina. Carl Bildt (Project Syndicate) repassa l’estat de la qüestió.

Serà important veure quin paper juguen els actors europeus en aquest conflicte comercial, segons Fergus Hunter (Político). La relació entre nous actors i vells coneguts en tots els fronts resultarà clau per fer front a la inflació.