Vídeo “Conseqüències econòmiques de la crisi energètica a Europa”

? Ahir vam celebrar l'acte "Conseqüències econòmiques de la crisi energètica a Europa". El debat va ser presentat per Jaume Guardiola, president del Cercle d'Economia i moderat per Oriol Aspachs, secretari tècnic de la Junta Directiva. Van participar en la sessió Teresa Garcia-Mila, vicepresidenta del Cercle d’Economia, i Xavier Vives i Núria Mas, membres de la Junta Directiva del Cercle.

Vives, Garcia-Milà, Guardiola, Mas & Aspachs
Guardiola

Teresa Garcia-Mila apuntava que "La pujada del gas i del petroli no venen de la guerra d'Ucraïna. Si es mira l'any 2021, el petroli i el gas ja van multiplicar els seus preus. Evidentment, la guerra va agreujar el problema, però ja hi era."

Garcia-Milà

? Per altra banda, Xavier Vives reflexionava sobre com hem arribat a les tensions inflacionàries que tenim en aquest moment a Europa. La seva conclusió indicava que era per la mateixa raó que als Estats Units: polítiques monetàries laxes durant molt de temps i per l'error dels bancs centrals de no actuar a temps. També va avisar que “L’acció coordinada dels bancs centrals de pujar els tipus d’interès de cop pot provocar una recessió mundial.”

Vives

? Finalment, Núria Mas, insistia sobre la importància de la confiança de la ciutadania: "Com més persistent és la inflació, hi ha més risc d'entrar en l'espiral d'apujar sous i que pugin més els preus. Per això, és molt important que la gent tingui la creença que la inflació es controlarà a termini mitjà."

Mas