Vídeo: Commemoració dels 60 anys del Contuberni de Munic

El Contuberni de Munic es va celebrar el 1962 amb l’objectiu de sumar esforços entre els representants de tots els partits polítics europeus que compartien l’esperit de la democràcia, la pluralitat política, els drets socials i la sobirania nacional. Una trobada que es va dur a terme per enderrocar el franquisme i en un moment en què el règim dictatorial tractava d’avivar la flama iniciant una propaganda envers aquesta reunió.

D’aquesta trobada internacional es van plasmar els principals valors europeus que marquen la identitat, el caràcter i l’essència dels estats que la conformen, i que avui, 60 anys després, suposen un mirall sobre el qual reflectir-nos, unes pautes sobre les quals aprendre, i un model sobre el qual millorar, avançar i respectar.

Amb aquest motiu, el darrer dia 7 de juny, es va celebrar un acte de reconeixement d’aquesta reunió que va canviar el rumb d’Europa, guiant-la pel camí de la democràcia.

Acte amb la participació de:

  • Jordi Amat, filòleg i escriptor. Autor, entre d’altres, de La Primavera de Múnich. Esperanza y fracaso de una transición democràtica.
  • Concepció Ferrer, Eurodiputada 1987-2004.
  • Oriol Junqueras, president d’Esquerra Republicana de Catalunya.
  • Anna Balletbò, presidenta de la Fundació Internacional Odof Palmer.
  • Moderats per Blanca Vilá Costa, catedràtica de Dret Internacional Privat i de la càtedra Jean Monnet de Dret de la Unió Europea, professora del Collège d’Europe (1990-2006).

Agustí Ulied va posar en relleu la necessitat de fer un homenatge als 18 catalans que van participar en el Contuberni de Munic el 1962.

Agustí Ulied

Munic és el final d'una època de l'oposició antifranquista: els republicans comencen a assumir que l'esperança democràtica no dependrà de la forma del règim sinó de la integració d'Espanya a Europa

Jordi Amat
Jordi Amat

Davant del pes que van assolint els partits d’extrema dreta i extrema esquerra cal explicar que només una Europa federal, forta i cohesionada, fidel als ideals que van inspirar la seva creació, pot garantir una pau en llibertat

Concepció Ferrer
Concepció Ferrer

El Contuberni va néixer en un moment de creixement econòmic europeu, i en el qual a Catalunya es va reorganitzar una nova manera d'entendre el món obrer

Oriol Junqueras

Munic va ser la guspira que va encendre el foc democràtic de la Transició. Una reunió impactant i plural, que el franquisme va voler estigmatitzar amb la definició 'Contubernio de Munic' i la va popularitzar

Anna Balletbò
Anna Balletbò