L’emprenedoria industrial i la tradició de família empresària

Anar al Podcast  >>

El 16 d’octubre de 1958, el Dr. Jaume Vicens Vives pronunciava la conferència titulada El capitán de industria español en los últimos cien años, un ideari considerat fundacional pel Cercle d’Economia.

L’historiador havia esdevingut un referent pel grup de joves fundadors de l’entitat i un dinamitzador de les seves energies i inquietuds. Hi destacaven Carles Ferrer Salat, que va ser-ne el primer president, Joan Mas Cantí, Artur Suqué, Carlos Güell i Ernest Lluch, entre d’altres.

En el seu discurs, Vicens Vives fa una lloança a la generació d’empresaris que, situats temporalment en un convuls primer terç del segle XIX –el període de decadència que va seguir a la fi de la Guerra del Francès–, van ser capaços de començar a donar forma a la indústria tèxtil catalana, la qual aniria creixent en importància fins a ser considerada, a finals de segle, com el motor econòmic de l’Estat, doncs va arribar a representar més del 50% de l’economia espanyola.

La figura del capità d’indústria va ser l’eix vertebrador d’un interessant cicle de converses que es van dur a terme al Cercle d’Economia durant els anys 2016, 2017 i 2018, coordinats per en Xavier Cambra, i en què es compartia el testimoni directe, i amb un enfoc intergeneracional, d’algunes de les famílies empresàries més rellevants del país.

En un país de tradició industrial com el nostre, resulta paradoxal que el percentatge d’empreses de nova creació que involucren processos productius representin només al voltant d’un 10% del total. Els estudis indiquen que les empreses de nova creació en el sector industrial tenen un índex de supervivència molt superior a les digitals, i ofereixen feines més estables i millor remunerades.

Amb l’objectiu de fer un diagnòstic general de l’emprenedoria industrial en l’actualitat i entendre els seus reptes i oportunitats, el darrer 26 de maig vam acollir la segona sessió del cicle “Capitans d’Indústria”.

Amb la participació de:

  • Judith Viader, CEO de Frit Ravich
  • José Miguel Bermúdez, CEO i cofundador de Bound4Blue
  • Oriol Pascual, conseller delegat de Stage2 i exdirector d’IQS Tech Factory
  • Xavier Comerma, director general adjunt i director territorial de Catalunya del Banc Sabadell
  • Moderats per Dani Aicart, Head of Strategic Planning & Research a BSM i soci del Cercle d’Economia
Dani Aicart, José Miguel Bermúdez, Judith Viader, Oriol Pascual & Xavier Comerma

L’objectiu de crear una empresa hauria de ser a llarg termini, no amb la inèrcia de vendre-la a curt termini. D’aquesta darrera manera es ven normalment a inversors estrangers i perdem teixit productiu industrial català.

José Miguel Bermúdez
José Miguel Bermúdez

Judith Viader, CEO de Frit Ravich, opina que hi ha un marge de millora entre la recerca de l'àmbit universitari i la transferència a les industries i a les empreses.

Judith Viader

Des de l'IQS ens vam adonar que projectes industrials tenen molt de suport en la part inicial, però un cop passada aquesta fase, deixen de tenir suport. Ens vam especialitzar en ajudar a créixer les empreses.

Oriol Pascual
Oriol Pascual

L’empresa catalana i els seus capitans són sinònims d’empenta, d’ambició, d’actitud emprenedora i d’una voluntat clara de permanència en el temps

Xavier Comerma
Xavier Comerma

Amb la col·laboració de: