Lectures en Cercle 09/22

Setmanes després de l’inici, Rússia viu les conseqüències de l’ofensiva iniciada. Nina L. Khrushcheva (Project Syndicate) alerta que el conflicte pot destruir el país. Una potència que cada cop es veu més perjudicada econòmicament. Paul Krugman (The New York Times) posa el focus en això i explica el curiós cas del comportament de la seva moneda. Tot i que el país rus mira de fer-se fort amb la seva riquesa mineral, Simón Johnson i Oleg Ústenko (Project Syndicate) alerten que també fa figa en aquesta vessant. Tot plegat, a ulls de Katie Martin (Financial Times), fan que Putin porti els mercats de nou a l’era dels 90.

Però també globalment en veiem les conseqüències. Joseph E. Stiglitz (Porject Syndicate) afirma que està sent una teràpia de shock per al neoliberalisme. Per Anne Applebaum (The Atlantic), posa també de manifest que no hi ha una comunió internacional liberal i alerta dels riscos que comporta. Tampoc econòmicament, tal com apunta Martin Sandbu (Financial Times), qui reclama que Europa faci un pas endavant i proposi un nou Pla Marshall.

Però el panorama internacional va més enllà de la guerra. França vivia aquesta setmana una primera volta presidencial en què, sense sorpresa, han avançat el President Macron i la ultradretana Marine Le Pen. Gideon Rachman (Financial Times) adverteix que cal pensar en com seria un govern de Le Pen.  Unes eleccions que, per Paul Taylor (Politico) es podrien acabar decidint en una tercera volta als carrers de França.

              El resultat serà clau també en la plana europea. Un canvi de rumb, remouria una unió debilitada pel conflicte Ucraïnès i les conseqüències de la pandèmia. Barry Eichengreen (Project Syndicate) alerta que l’economia de l’eurozona es troba al tall del ganivet. Sobretot afectada per una inflació sobre la qual Wiliam A. Galston (The Wall Street Journal) es pregunta com acabarà.  

              Tot plegat amb un ull fixat en Shanghai, tal com demana Robin Harding (Financial Times), en què un nou brot de covid-19 (el pitjor des de l’inici de la pandèmia) pot tenir conseqüències econòmiques d’impacte mundial. Esperem no haver tornat a celebrar victòria massa d’hora.

Amb la col·laboració de: