Lectures en Cercle 8/22

Ja han passat algunes setmanes des de l’esclat del conflicte a Ucraïna arran de la invasió russa. I, en mig de molts intents, sembla que ha començat a prosperar una de les línies de negociació per posar fi al conflicte per la via diplomàtica. Veurem si finalment fructifica. Sembla, però, segons Mateusz Morawiecki (Politico), que no és l’única opció. Doncs Polònia tindria un pla de 10 punts per a salvar el territori ucraïnès. Per què és important que Ucraïna persisteixi ens ho recorda Anne Applebaum (The Atlantic).

Una de les claus del conflicte, i sembla que també de la resolució és el paper o la relació que mantindran l’Otan i el govern Zelenski. Hans Binnendijk i Daniel S. Hamilton, exposen a Politico les possibles lliçons que en poden treure els signants del tractat de l’Atlàntic Nord. De fet, el món occidental encara ha de definir els seus objectius immediats en l’est d’Europa, tal com recorda Michael Ignatieff (Project Syndicate).

Però Europa no acaba de trobar el nord, com apunta Javier Solana (Project Syndicate). Espanya mira Ucraïna i de reüll no perd atenció al que passa al Sàhara. The Econnomist, ofereix una molt bona lectura sobre el tema. Alhora, Alemanya busca consolidar el seu canvi de lideratge i obrir-se de nou pas internacionalment.  Mathias Döpfner (Politico) apunta que podrien no haver après la lliçó correcta.

Mentrestant, a l’altre extrem del bloc occidental els Estats Units es miren al seu mirall europeu pel que fa a l’economia. Tal com apunta Paul Krugman al New York Times. El gegant americà sembla que perd pistonada internacional. Segons Bret Stephens, la debilitat amb el conflicte ucraïnès i la nova correlació a l’Iran, el deixen més mans i més feble.

Aquesta reordenació de forces arriba en mig d’una crisi global de subministraments i en ple procés de revolució energètica en què tots els blocs busquen trencar amb les interdependències. Aquestes, però, generen noves eines, o armes (en aquest cas econòmiques) de destrucció massiva que, segons Raghuram G. Rajan (Project Syndicate)  entren de ple en el panorama internacional.

En qualsevol dels desenllaços possibles, els fets d’Ucraïna marcaran un nou panorama internacional on serà més complicat fer conviure els interessos de les potències amb la pau perpetua. Com diu Mark Leonard (Project Syndicate), benvinguts a la jungla.

Amb la col·laboració de: