Innovació i creixement empresarial

A Espanya la despesa en Recerca i Desenvolupament intern se situa en l’1,4 % del producte interior brut (dades del 2020), mentre que al conjunt de la Unió Europea assoleix el 2,2 % del PIB. Aquest diferencial, expliquen els economistes, es deu en bona part a la composició del teixit empresarial espanyol, caracteritzat per una immensa quantitat de microempreses i la poca capacitat econòmica que tenen per invertir en innovació i coneixement.

Una de les solucions, apunta Doménech, seria crear instituts tecnològics basats en la col·laboració publicoprivada: “Un exemple paradigmàtic n’és l’MP3, en què una empresa tenia la necessitat de transmetre de manera ràpida contingut audiovisual. Ho van encarregar a l’institut tecnològic alemany Fraunhofer, que va desenvolupar la tecnologia. Amb diners privats i capitals humà públic sorgeixen moltes innovacions que permeten a les pimes tenir un avantatge competitiu i fer-se grosses”.

Segons Sandra Sieber, professora ordinària a l’IESE Business School, la innovació ha de ser una palanca per al creixement empresarial: “Hem d’escoltar l’entorn, construir una visió, analitzar on hi ha les oportunitats i explorar noves idees, productes i models de negoci”. La innovació en l’empresa, afegeix, implica “definir un nou sistema d’activitat, provar i escalar les idees, i adaptar l’organització i els empleats a les necessitats de l’era digital”.

En aquest sentit, assegura que les grans empreses són més innovadores perquè són capaces d’atreure talent i estan estructurades per desenvolupar la seva capacitat innovadora, però apunta que les petites tenen una flexibilitat que els permet ser més àgils en un entorn en transformació constant: “El problema de les empreses petites és que no tenen una estructura consolidada que els permeti prou recorregut per convertir una idea en realitat”.

La productivitat, la innovació i la competitivitat són fonamentals per reduir la taxa de desocupació sense incórrer en els desequilibris anteriors, en una economia mundial més globalitzada i sotmesa a una revolució tecnològica i digital sense precedents, que afronta el repte de la sostenibilitat mediambiental i social. Per a Doménech, “seria un error pensar que el repte de la desigualtat o la lluita contra el canvi climàtic es pot afrontar sense les innovacions empresarials”.