El 99,8 % del teixit empresarial català està format per petites i mitjanes empreses, que representen més del 60 % del PIB del país i cap al 70 % de l’ocupació. La comunitat acadèmica coincideix a assenyalar que cal augmentar-ne la grandària perquè la productivitat hi té una correlació directa, per sobre d’altres factors, com l’entorn, les regulacions o la cultura empresarial i laboral d’un país.
Segons apunta Rafael Doménech, responsable d’anàlisi econòmica de BBVA Research, les grans empreses catalanes, líders en el seu sector, “són igual de productives que les seves homòlogues de països amb renda per capita més alta i nivells generals de productivitat més alts”.
L’efecte composició del teixit empresarial espanyol explicaria el 75 % de la diferència de productivitat amb Alemanya, mentre que el 25 % restant respon a causes que no tenen a veure amb la mida, segons estudis del BBVA Research. “Si volem millorar la productivitat, innovació i competitivitat, haurem d’augmentar la grandària del nostre teixit empresarial i analitzar quines són les barreres que impedeixen aquest desenvolupament”, afegeix Doménech.
Augmentar la productivitat de les empreses catalanes comportaria més capacitat de produir béns i serveis, generar rendes per canviar el procés productiu i consolidar un estat del benestar que assegurés la inclusió social. Quan pensem en termes estratègics per a un país, assenyala Doménech, “la mida de les empreses és un factor clau per a les perspectives de futur”.
D’una manera similar s’expressa la professora d’Esade Carolina Villegas, que apunta que en una gran empresa la productivitat és entre tres i quatre vegades superior que en una microempresa: “Tenim una abundància d’empreses petites i micro, de menys de 50 treballadors, i relativament poques companyies amb més de 200 treballadors”. Assenyala que l’empresa espanyola contracta de mitjana cinc treballadors, mentre que a Alemanya la mitjana puja a deu. Així, a Espanya les empreses petites comporten el 60 % de l’ocupació i les grans companyies arriben a un 30 %, mentre que a Alemanya tots dos grups aporten el 40 % dels llocs de treball.
Continuant la comparativa amb el país germànic, el 0,13 % de les empreses espanyoles té més de 250 empleats, mentre que a Alemanya la xifra puja a un 0,4 %. Segons explica Oriol Aspachs, director d’Economia Espanyola a CaixaBank Research Division, són només tres dècimes, però amb gran repercussió en la producció i en el conjunt del mercat de treball: es tradueixen en una diferència del 10 % en l’ocupació.
“Són tres dècimes amb un impacte de primer ordre en l’economia, però també a la butxaca dels treballadors: a les grans empreses la qualitat de l’ocupació és diferencialment millor, amb salaris fins a un 50 % superiors a la mitjana de les empreses més petites”, adverteix.
El creixement empresarial no només és positiu en termes de creació d’ocupació i productivitat, sinó també per al conjunt del mercat de treball, especialment en temps de crisi. “La pandèmia ens ha fet comprovar que la majoria de l’ocupació que es destrueix es concentra en les empreses més petites”, recalca. El desembre del 2021, un any i deu mesos després de l’esclat de la pandèmia, les grans companyies “es troben un 7 % per sobre” dels nivells d’ocupació d’abans de la crisi, la qual cosa en demostra la resiliència en un entorn advers.
Quines són les causes de la grandària relativament petita de les empreses catalanes i espanyoles? Doménech incideix en els factors següents.
Productivitat: causa i efecte
La productivitat mateixa és causa i efecte en la composició del teixit empresarial. Les companyies més productives són més competitives, poden guanyar quota de mercat i créixer. Alhora, si eliminem les barreres al creixement empresarial, s’observa que les empreses poden aprofitar economies d’escala i millorar la productivitat.
Segons dades de l’OCDE sobre la productivitat en el sector manufacturer, les grans empreses espanyoles són gairebé tres vegades més productives que les microempreses i 1,6 vegades més productives que les de dimensions mitjanes. “Hi ha una interacció entre mida i productivitat que fa que aquestes dues variables siguin alhora causa i efecte”, assenyala.
Capital humà i atracció de talent
El capital humà facilita que les empreses creixin. La capacitat d’atreure talent és crucial per millorar la competitivitat, i les empreses més grosses són les que disposen de més recursos per ser atractives i permetre l’especialització necessària per guanyar dimensió empresarial. Segons Doménech, hi ha perfils idonis d’empresaris i directius segons els reptes que tingui l’empresa a cada moment: “Les empreses emergents necessiten innovadors i a una empresa que surt al mercat li cal algú que sàpiga com accedir a finançament. La mida d’una empresa facilita trobar els perfils més adients per a cada moment”.
Institucions, polítiques públiques i regulacions
Les regulacions en els mercats de productes, els mercats de treball i el règim fiscal són factors determinants per crear un clima favorable perquè les empreses catalanes i espanyoles creixin. “Les traves i les càrregues administratives i fiscals dificulten en bona part que les empreses espanyoles es facin més grosses”, apunta Doménech.
Accés al finançament extern
El finançament permet que les empreses creixin. Com més grosses són, més facilitats tenen per continuar finançant-se. La causalitat, en aquesta ocasió, va en totes dues direccions.
Eficàcia del sistema judicial
L’endarreriment en la resolució de conflictes mitjançant el sistema judicial dificulta que les empreses puguin engrandir-se. El bon rendiment i l’eficàcia del sistema judicial són clau perquè les traves administratives no frenin el creixement empresarial.