El conflicte entre Rússia i Ucraïna esclatava definitivament després de mesos (i anys) d’escalada quan Vladimir Putin ordenava l’atac la matinada de dijous passat. Però tot té un context i, per això, Katharina Pistor ens recorda a Project Syndicate el context històric de l’actual Rússia, des de la teràpia de xoc de Yeltsin a l’actual conflicte amb Ucraïna del Putin. Un president rus que, a ulls de Gideon Rachman (Financial Review) està començant a mostrar el seu pla. Més enllà de plans, per Frank Bruni (The New York Times) està donant una lliçó d’història brutal. En qualsevol cas és evident que el líder rus és imprevisible, per això Nina L. Khrushcheva (Project Syndicate), es pregunta què té en ment.
Més enllà dels plans de Putin, la gran incògnita és quina serà l’acció del bloc occidental davant l’atac rus i les sancions derivades. Spencer Bokat-Lindell es pregunta al The New York Times com hauria de ser aquesta resposta global. Wolfgang Munchau (Spectator Australia) recordava fa uns dies la dolorosa dependència d’Europa dels subministraments russòfils. Anna Palacio, Silvia Merler, Francesco Nicoli i Simone Tagliaietra plantegen a Project Synidcate possibles fórmules d’esquivar aquesta dependència. Per la seva banda, Paul Krugman (The New York Times), planteja un punt dèbil de l’economia russa: el tentatge de diners.
En qualsevol cas, el conflicte passarà factura al vell continent. Tant és així que Timothy Garton Ash (The Guardian) creu que canviarà per sempre. També als Estats Units el conflicte ha obert el debat sobre quin és el seu paper en el nou món, tal com recull Bret Stephens (The New York Times)
Moltes són les conseqüències del conflicte, algunes previsibles o mesurables com les econòmiques (que Jason Furman recull a Project Syndicate) però d’altres són immesurables i irreversibles a les que mai s’hauria d’haver arribat.
Crèdits de la fotografia: Lev Shevchenko.
Amb la col·laboració de: