El Cercle d’Economia atorga el II Premi a la Construcció Europea a la Comissió Europea en la figura de la seva presidenta, Ursula von der Leyen

  • Enguany se celebra la segona edició del Premi a la Construcció Europa del Cercle d’Economia que va néixer al 2020
  • El president del Govern, Pedro Sánchez, va entregar el primer guardó a Mario Draghi, president del Consell de Ministres d’Itàlia, durant la Reunió Cercle d’Economia del 2021

El passat 9 de desembre, el jurat del Premi Cercle d’Economia a la Construcció Europea es va reunir per resoldre la segona edició d’aquest reconeixement i es va decidir de manera unànime concedir el II Premi a la Construcció Europea a la Comissió Europea, en la figura de la seva presidenta, Ursula von der Leyen.

El jurat del Premi a la Construcció Europea està presidit per Teresa Garcia-Milà, membre de la Junta Directiva del Cercle d’Economia i en formen part Javier Faus, president del Cercle d’Economia; Núria Mas i José Manuel González Páramo, membres de la Junta Directiva del Cercle d’Economia; Pol Morillas, director del CIDOB; Xavier Prats Monné, director general de seguretat en matèria de salut i alimentació a la Comissió Europea entre el 2015 i el 2018; Nathalie Tocci, directora de l’Istituto Affari Internazionali i experta en Relacions Internacionals; i Mercè Franquesa, secretària general del Cercle d’Economia i secretària del Premi a la Construcció Europea.

L’actual presidència de la Comissió Europea es va iniciar el desembre de 2019, pocs mesos abans de la declaració de la pandèmia provocada per la Covid-19. Durant aquest període, la presidenta von der Leyen ha liderat l’actuació coordinada amb tots els Estats membres contribuint a la fortalesa i a la construcció europea.

Amb aquest guardó, es volen valorar les iniciatives promogudes per la Unió Europea per fer front a la pandèmia i les seves conseqüències. Primerament, el llançament dels fons Next Generation EU, un programa ambiciós de suport a la recuperació i resiliència dels països de la Unió Europea davant la crisi causada per la pandèmia, finançat amb l'emissió de deute conjunt. El programa trenca amb una doble barrera a les polítiques tradicionals de la Unió;  d’una banda, per l'aportació solidària de transferències als països més damnificats per la crisi i, d’altra, pel seu finançament mitjançant l'emissió de deute amb la garantia del pressupost de la mateixa Comissió.

Així ho posa en rellevància Teresa Garcia-Milà, presidenta del Jurat del Premi a la Construcció Europea: “Davant la crisi provocada per la pandèmia, l’actuació coordinada de tots els Estats membres, liderats per la presidenta von der Leyen, ha donat resposta a les necessitats econòmiques i socials dels ciutadans de la Unió Europea amb actuacions innovadores i efectives. El llançament dels fons Next Generation EU és una mostra de com la Unió Europea supera les seves limitacions i s’enforteix donant resposta a situacions difícils.”

La segona iniciativa ha estat elaborar una sèrie de propostes en matèria de salut, inclosa una estratègia de la Unió Europea per a la vacunació contra la Covid-19, per tal d’accelerar el desenvolupament, la manufactura i la distribució de vacunes. Una acció important dins d’aquesta estratègia ha estat la compra conjunta de vacunes per garantir un accés uniforme i a preu únic a tots els Estats membres. Amb això s'ha aconseguit un crucial avenç en la coordinació i el control de la pandèmia.

En paraules del president del Cercle d’Economia, Javier Faus: “Amb el Premi a la Construcció Europea el Cercle d’Economia vol reconèixer la trajectòria d’aquelles persones que, pel seu lideratge polític o presència en institucions Europees, han contribuït a la construcció i integració europea, a la seva cultura, a la seva fortalesa i a la presència de la Unió al món. És un veritable honor concedir la segona edició d’aquest premi a la presidència de la Comissió Europea. El Cercle d’Economia manté la seva aposta ferma per Europa. Més integració europea, i no menys, és la recepta per afrontar els grans reptes econòmics, socials i geopolítics als que ens enfrontem”.

Enguany se celebra la segona edició d’aquest premi dedicat a reconèixer la trajectòria d’aquelles persones que han contribuït a la construcció de la Unió Europea. Durant la Reunió Cercle d’Economia del 2021, Pedro Sánchez, president del Govern Espanyol i Javier Faus, president del Cercle d’Economia, van entregar el primer guardó a Mario Draghi, president del Consell de Ministres d’Itàlia. En el moment de la resolució del premi, Draghi ocupava la presidència del Banc Central Europeu i va acceptar recollir el guardó durant la Reunió Cercle d’Economia programada per finals de maig de 2020. L’esclat de la pandèmia va portar a l’ajornament d’aquesta entrega i es va endarrerir fins el passat juny.