Lectures en Cercle. 01/22

Comença el 2022 i, com sempre en aquestes dates, arriben els propòsits per al nou any. Mohamed El-Erian (Financial Times) té clar que el principal, de forma global, ha de ser controlar la inflació. Una inflació que torna, per John Cochrane (Project Sydicate), com un fantasma nadalenc. I que, segons Nouriel Roubini (Project Syndicate), fa aparèixer núvols en les previsions per al nou any. Ruchir Sharma (Financial Times) ha recollit deu possibles tendències que poden marcar aquest nou any. En la mateixa línia, Robert Amstrong ens diu què podem esperar dels mercats (Financial Times). Són només algunes de les projeccions anuals realitzades, Project Syndicate també ha recollit les dels seus principals opinadors. Per Anne-Marie Slaughter (The New York Times) el principal propòsit ha de ser tornar a pensar en gran.

Però més enllà de l’agenda global, cada agent mantindrà la seva agenda pròpia el 2022. França s’endinsa de ple en les eleccions presidencials que, per Pierre Larrouturou (Le Monde) poden suposar un gran canvi. A la Gran Bretanya, Sebastian Payne (Financial Times) creu que pot ser l’any en què acabi la sort de Boris Johnson. Però els Estats Units és qui manté la seva agenda més activa. La confrontació comercial amb la Xina, en la qual, per Brice Pedroletti (Le Monde), tindrà un paper destacat al sud-est asiàtic, i les relacions amb Rússia marcaran l’agenda internacional. Sobre el gegant nòrdic Anne Applebaum (The Altlantic) creu que els Estats Units estan sent ingenus, mentre que Nina Khrushcheva (Project Syndicate) creu que els americans no entenen algunes coses.  Kara Swisher (The New York Times) recull quins són els altres reptes dels Estats Units per al nou any.

Però el gran repte, per segon any consecutiu, és superar la pandèmia de la Covid-19. El Financial Times hi dedicava la seva editorial el dilluns 3 de gener assegurant que el món ha d’aprendre a conviure amb el virus. Ha de ser, doncs, el principal propòsit. 

Amb la col·laboració de: