Aquesta setmana la reserva federal nord-americana feia un gir en el seu discurs i eliminava l’adjectiu transitori a l’hora de parlar de la inflació disparada al gran país americà. Peter Coy recull a The New York Times els motius d’aquesta decisió. Per Mohamed A. El-Erian (Project Syndicate) l’important no són els motius sinó si seran capaços de revertir l’error. En la mateixa línia, Paul Krugman ha analitzat a The New York Times l’acció de la FED els últims mesos. Sobre les causes de la inflació escriu Raghuram G Rajan a Project Syndicate, el mateix portal on Daron Acemoglu en desenvolupa un dels problemes principals: el problema amb la cadena de subministraments. Arrel de tot això, Robert Armstrong es pregunta a Financial Times com de malament està realment l’economia nord-americana.
Tot i les dificultats, Joe Biden busca rellançar l’economia del país americà fent créixer el seu comerç internacional. Ho fa en mig de la creixent vulnerabilitat de la Xina enfront dels inversors estrangers, tal com recull Russell Napier al Financial Times. Una vulnerabilitat que no ha tingut conseqüències a escala internacional tal com recorda Ruchir Sharma (Financial Times). Tot i això, Biden sí que vol aprofitar el mal moment del país asiàtic i ha reforçat les seves aliances internacionals en aquesta línia, tal com ens exposa Farah Stockman (The New York Times). Per la seva banda Martin Sandbu (Financial Times) recorda que Europa ha de tenir una ambició clara si vol entrar en la competència.
Però la Unió Europea també viu el seu moment de Transició. Després de setze anys de lideratge d’Angela Merkel aquesta setmana li ha agafat el relleu Olaf Sholz. Un nou govern que per Patrik Jenkins (Financial Times) ha d’agafar l’aeroport de Berlín d’exemple de com no finançar el creixement. Tot i que primer haurà d’enfrontar la seva primera crisi exterior platejada per Vladimir Putin, tal com recorda Ben Hall (Financial Times). Aquest no és l’únic inconvenient de la Unió en matèria d’exterior. Per David Maning a Financial Times és important que França i el Regne Unit reprenguin les relacions després de la crisi migratòria. Una millora de les relacions, que hauríem d’esperar que no fos transitòria.
Amb la col·laboració de: