Lectures en Cercle 13/21

Glasgow, Virgínia i els Subministres energètics

Glasgow s’ha convertit les últimes setmanes en capital mundial en acollir una conferència internacional pel canvi climàtic envoltada d’un gran escepticisme. Una nova trobada sobre la que Kenneth Rogoff es pregunta a Project Syndicate per què la COP26 ha de ser diferent a les anteriors edicions. En les seves intervencions, els països han anunciat una gran inversió en la lluita contra el canvi climàtic. Leslie Hook i Joanna S Kao analitzen al Financial Times on van a parar aquestes inversions. En paral·lel però, les mesures concretes no avancen en aquesta cimera pel clima. Martine Valo a Le Monde ens recorda que l’oceà ha estat un dels grans oblidats. Al mateix mitjà, Maxime Combes recorda que l’acord per a la finalització de l’extracció de combustibles fòssils està molt lluny d’arribar. La integració de la Xina és, també, un tema pendent, tot i que Angel Hsu (The New York Times) ens recorda que això no implica que no estiguin implicats en la lluita contra el canvi climàtic. Moltes són les preguntes que ens deixen els líders mundials a Glasgow. Spencer Bokat-Lidell al The New York Times ens en planteja tres encarades a discernir les possibles solucions. Mentre que Renzo Guinto (Project Syndicate) ens en respon una d’implícita: quin sistema econòmic ens cal per fer assegurar la salut del planeta?

I mentre exposava les seves propostes a la convenció de Glasgow, Joe Biden patia una important derrota a l’Estat de Virgínia quan el republicà Glenn Youngkinn aconseguia una inesperada victòria en la cursa a governador. Per Frank Bruni (The New York Times) l’expresident Donald Trump va ser clau en aquesta victòria. Mentre que l’exfiscal de Nova York, Reed Brody (Le Monde), creu que és un pas més de l’estratègia republicana per assaltar de nou la Casa Blanca el 2024. Sobre l’impacte dels resultats d’aquestes eleccions en la renovació de la cambra legislativa de l’any vinent en parlen també al podcast Potomac Watch, amb Kyle Peterson, Kim Strassel i Bill McGurn del Wall Street Journal.

Mentrestant, Europa segueix immersa en la crisi de subministrament energètic. Michael Spence ens explica a Project Syndicate què està passant exactament amb els subministres. Una crisi que ha disparat la inflació, però no la podem combatre com s’ha fet històricament sinó que cal una nova visió, segons Antoine Levy (Le Monde). En la mateixa línia, Rana Foroohar (Finanncial Times) proposa la innovació com una nova forma de combatre la inflació. En qualsevol cas, el que demostra aquesta crisi, segons Daniel Gros (Project Syndicate), és que els Estats s’han de preparar millor per a la transició verda cap a una realitat de zero emissions. En els pròxims anys veurem si ho han aconseguit fer aquests últims dies.

Amb la col·laboració de: