Lectures en Cercle 12/21

Joe Biden ha accelerat la seva agenda internacional les últimes setmanes. Kathrin Hille recull el pla del president per mantenir la Xina sota control gràcies a Manila (Financial Times). Guideon Rachmann també especula sobre el futur del mercat Asiàtic donada la tensió entre els dos presidents en aquest podcast (Financial Times). El nou president nord-americà es va reunir fa uns dies amb Vladimir Putin. Una trobada tensa de la qual Matthew Rojansky n’ha tret algunes conclusions (Político). De fet, Biden s’ha reunit aquests dies amb els principals dirigents Europeus. No ho va fer amb Pedro Sánchez, però sí que van compartir un minut que per Joan Tapia va ser massa publicitat (El Periódico). Político, i en concret Capricia Penavic, ha realitzat un article sobre com és planificar una trobada presidencial. Queda per veure encara com serà la relació amb nous interlocutors com Reuven Rivlin, nou president d’Israel, tot i que David Garner no creu que suposi un gran canvi (Financial Times).

Biden demostra en el seu primer gran viatge presidencial un clar viratge respecte de la política de l’expresident Trump i l’aposta pel diàleg com a principal arma de relació internacional. Però, per Thomas B. Edsall, encara queden moltes restes del Trumpisme (The New York Times). Unes restes que, per Paul Krugman, fan inviable que els republicans liderin la reconstrucció dels Estats Units (The New York Times). De fet, Biden també ha aprofitat la reconstrucció per marcar perfil apostant per la injecció de capital. Joseph E. Stiglitz ha analitzat els riscos que pot comportar la inflació (Project Syndicate).

On també torna el diàleg és a Catalunya després de la investidura de Pere Aragonès. Josep Ramoneda parla d’un lent retorn de la política (El País). Lluís Orriols ha analitzat l’apropament i la seva relació l’indult als presos catalans promès per govern Sánchez, que l’ha confrontat de nou amb el Partit Popular (El País). Per Agustí Sala, les jornades han servit per a la distensió (El Periódico). En la mateixa línia Juan Luís Cebrián creu que han sigut la clau del retrobament (El País). Albert Sáez apunta les elements clau de les jornades (El Periódico).

El diàleg sembla que marcarà la política dels mesos que vénen pràcticament a tots els nivells. Per Anne Applebaum és clau també per frenar els autoritarismes (The Atlantic) que creixen gràcies a la crispació. És un gran motiu per dialogar.

Amb la col·laboració de: