Lectures en Cercle 10/21

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha completat els 100 dies de govern. El portal Politico ha realitzat un especial que repassa els canvies que ha engegat en els primer dies com a nou comandant en cap. No ha pogut fer una gran celebració, ja que s’enfronta des de fa dies a un dels reptes més importants en matèria internacional: el conflicte entre Israel i Palestina a Gaza. Per Michelle Goldberg (The New York Times) és la consumació del fracàs del pla de l’expresident Trump. En canvi, hi ha qui creu que els enfrontaments dels darrers dies són un punt d’inflexió. És el cas de Yousef Munayyer (The New York Times) que defensa que Palestina viu ara un moment molt diferent que necessitarà una resposta alternativa. En la mateixa línia, l’exministre israelià d’exteriors, Sholomo Ben-Ami, creu que Israel no pot seguir negant una solució política al conflicte (El País). Tot i la nova fase del conflicte, Daniel Krutzer i Aaron Miller defensen a Politico que el President Biden encara pot ser el líder de la solució al conflicte entre Israel i Palestina.

Però aquest no és l’únic repte de l’inquilí de la Casa Blanca, culminar el procés de vacunació tot i les reticències d’alguns nordamericans serà també tot un repte segons Nina Burleigh (The New York Times). Les vacunes, que signifiquen la fi de la pandèmia, obren la porta per molts a replantejar-se el funcionament de molts àmbits. Mariana Mazzucato afirma en una entrevista a El país que és el moment perfecte perquè el progressisme faci un pas endavant en pro de la creació de riquesa. En canvi Martin Sandbu defensa que és el moment de posar el focus en el que i no tant en el qui en matèria de polítiques socials (FInancial Times).

Mentrestant, Espanya celebra deu anys del moviment 15M que va néixer per canviar-ho tot. Josep Ramoneda (El País) fa un repàs sobre que s’ha aconseguit i que no. Una commemoració que arriba en mig de la primera crisi diplomàtica de Sánchez al Marroc. Els canvis tampoc no sabem si arribaran a Catalunya perquè, tot i que sí que canvia el President, es constituirà un govern continuista. Per Sergi Pàmies el nou govern no té un futur massa clar (La Vanguardia).

La reconstrucció obre de nou l‘oportunitat per canviar i adaptar-nos millor al nou cotext. Sobre els reptes i oportunitats que comportarà tractarà la Reunió del Cercle d’Economia que se celebrarà del 16 al 18 de juny.

En col·laboració amb: