Lectures en Cercle 9/21

L’augment notable del ritme de vacunació als països occidentals ha millorat les expectatives de la tornada a la normalitat. I permet aprofundir en els plans de recuperació i, alhora, els líders internacionals poden reprendre els temes que tractaven abans de la irrupció de la Covid.

Tot i tenir la vista posada en la recuperació, la Unió Europea no s’ha de precipitar per posar en marxa els fons europeus, tal com defensa l’editorial del Financial Times. Per Stefano Micossi i Emilios Evgouleas és prioritari trobar un nou model de gestió del deute dels Estats (Project Syndicate). Per Daniel Alpert, la creació d’infraestructures serà una de les claus per garantir la recuperació i alerta que un sector important de Wall Street ho està reclamant (The New York Times). Si bé la vacunació ha accelerat les previsions de represa de la normalitat, posa en perill capetes que abans de la pandèmia eren prioritàries. És el cas de l’acció climàtica. Justin Vaïsse alerta dels perills que suposa la desigualtat en el ritme vacunació per a l’acció global contra el canvi climàtic (El País). També amb la vista posada a la cimera de Glasgow, Martin Wolf (Financial Times) demana que l’acció substitueixi la retòrica sobre la recuperació mediambiental. Una demanda més necessària que mai després que la contaminació hagi superat a Europa nivells anteriors a la pandèmia, tal com alerten David Sheppard i Camila Hodgson (Financial Times).

L’avenç cap a un model sostenible ha estat un dels pilars del primer discurs davant el congrés americà de Joe Biden. El Financial Times ha analitzat les oportunitats dels Estats Units arran del primer discurs del President. En ell, Biden va presentar un pla que, per Bret Stephens (The New York Times) promet un declivi permanent. Per Rana Foroohar, les batalles de la nova administració no han fet més que començar (Financial Times).

Veurem com s’acaben concretant els plans de recuperació a Espanya i si, finalment, són també en clau sostenible així com l’efecte dels resultats de Madrid. De moment, la tensió i polarització de la campanya ens ha deixat Ciutadans en hores molt baixes i la dimissió de Pablo Iglesias. Com demana Javier Moreno Luzón (El País) és el moment de fer una treva, i cohesionar-nos per afrontar la sortida de la crisi.

En col·laboració amb: