Joe Biden ha iniciat la seva política exterior amb un final. El president nord-americà anunciava fa uns dies la retirada de les tropes de l’Afganistan. Bret Stephens (The New York Times) el qualifica d’error històric mentre que per Gideon Rachman (Financial Times) implica que el president pot centrar els seus esforços a evitar un conflicte greu amb la Xina i Rússia (a Taiwan i Ucraïna respectivament). No obstant això, per David Gardner, el líder demòcrata no pot treure el focus de l’Orient Mitjà i la seva voluntat de ressuscitar l’acord nuclear de 2015 (Financial Times). Sembla que des de la proclamació tant el president Biden com el Partit Demòcrata se senten molt més còmodes i identificats en les seves polítiques. Paul Krugman (The New York Times) ens ajuda a entendre’n els motius.
En el cas de la pandèmia de la Covid-19 sembla que fa uns mesos que ha començat l’inici del final amb l’aparició de la vacuna. Per Anne Applebaum (The Atlantic) la campanya de vacunació, ha demostrat de nou la solvència dels Estats Units després d’un inici vacil·lant en la gestió de l’epidèmia. A Europa, en canvi, els polítics s’han repenjat en la ciència i això podria fer perillar l’acceleració del ritme de vacunació segons Josep Ramoneda (El País). Tot i la immunització, els efectes econòmics de la pandèmia són encara un misteri. Nouriel Roubini (Project Syndicate), alerta del perill d’arribar a una situació d’estagflació econòmica, Antón Costas (La Vanguardia) creu que cal construir una nova mentalitat econòmica i Mariana Mazzucato (Project Syndicate) alerta que caldrà reconstruir el model d’Estat per fer front a la nova realitat.
Mentrestant, a Madrid s’inicia la campanya electoral per a les eleccions a la presidència de la comunitat. Una campanya que, a ulls de Rosa Paz, comença molt embolicada (El Periódico). La principal incògnita dels comicis és saber si Ayuso aconseguirà revalidar la presidència. Víctor Lapuente (El País) creu que té un pla per fer-ho i dubta de si també el té l’esquerra per evitar-ho. I a Catalunya els independentistes miren de finalitzar les negociacions i formar govern. Francesc-Marc Álvaro (La Vanguardia) ha apuntat quines son les discrepàncies de fons entre les dues forces independentistes.
Recuperar-se de la pandèmia també vol dir recuperar els costums i aquesta setmana n’hem recuperat un: Sant Jordi. I ens deixa bones notícies. Jordi Cuenca (El Periódico) ha analitzat la situació del negoci editorial i els llibres han resistit un any que apuntava a ser l’estocada definitiva. Hi ha moments que el que sembla un final és realment un inici.
En col·laboració amb: