Les ajudes han sigut les principals protagonistes dels primers mesos de govern de Joe Biden. Tan és així que Rich Lowry, de Político, creu que s’ha convertit en el president del símbol del dòlar i n’ha exposat els motius. Per Paul Krugman (The New York Times), el nou pla fiscal que prepara l’administració Biden, és el retorn al model més clàssic americà. Tot i que al nou president li queden temes pendents, és el cas de revertir el canvi climàtic. Brand Handler (Financial Times) explica en aquest article com els Estats Units poden estimular la inversió privada per reduir emissions. On sí ha fet els deures Biden ha sigut en el pla de vacunació i ja ha anunciat que en uns dies començarà la vacunació universal, tal com recull Kiran Stacey (Financial Times).
Sobre com s’ha gestionat aquest procés, en concret a Europa, reflexiona Joshua Livestro a Político. El repartiment de vacunes no és l’últim repte sanitari d’Europa. Per a Javier Solana (El País) cal avançar en un model sanitari europeu més enllà de la pandèmia. La cooperació ha de ser igualment rellevant en la gestió del procés de vacunació a ulls de Jorge Dezcállar (El Periódico) que reclama un model més democràtic i solidari internacionalment. La cooperació internacional és clau, també, la recuperació econòmica. Així ho recull aquest especial de Project Syndicate que recull les opinions d’analistes de primer nivell.
Eficient o no, el pla de vacunació europeu permet a Sánchez prometre 33 milions de vacunats a l’Estat per finals d’estiu gràcies al pla de vacunació europeu. Mentrestant, a Espanya s’anuncia la fi de l’estat d’alarma per al 9 de maig. Per la seva banda, Joan Tapia (El Periódico) valora l’efectivitat que han tingut els ERE i el futur del mercat laboral postcovid. En aquest context, Jordi Sevilla ens presenta les raons per les quals manté ara mateix un pessimisme moderat (El Periódico).
En paral·lel a les vacunes, la incertesa política marca l’actualitat Estatal. La convocatòria electoral d’Ayuso ha revolucionat el panorama polític i ha sacsejat de ple el govern de l’Estat. Emiliana Landaluce analitza com respira el clima polític madrileny a un mes de les noves eleccions (El Mundo). Unes eleccions que se celebren de forma anticipada i, per a Víctor Lapuente, la potestat d’avançar els comicis dóna a alguns polítics massa poder (El País). Mentrestant, a Catalunya continuen les negociacions entre independentistes per formar un nou govern. Francesc-Marc Álvaro ens ajuda en aquest article (La Vanguardia) a entendre el laberint en què es troben els sobiranistes.
Sembla que, ara sí, arribem al final de la pandèmia i això implica un altre debat. Quan cal posar fi a les ajudes econòmiques? Per a Stefano Scarpetta (Político) és massa aviat per tallar les ajudes europees. Per altra banda, Antón Costas (La Vanguardia) reclama claredat i eficiència en aquest tema i recorda que qui vulgui ajudar, ho hauria de fer ràpidament.
En col·laboració amb: