Lectures en Cercle 6/21

Més d’un any després de l’inici de la pandèmia, els principals actors econòmics internacionals segueixen explorant les millors opcions per fer front a la crisi econòmica que se n’ha derivat i que s’ha estès al llarg dels darrers dotze mesos. El nou president de l’OCDE, Mathias Cormann, confia en un acord global sobre els impostos a les multinacionals. Ho ha afirmat en aquesta entrevista al Financial Times. Michael Spence també confia a poder propiciar una recuperació global i en dona les claus a Project Syndicate. Per la seva banda, Martin Wolf ha analitzat les esperances i els temors que aixeca la idea de recuperació global (Financial Times). Arran del debat sobre la globalitat el Financial Times ha preparat aquest especial sobre quina és la situació de les cadenes de distribució i subministraments globals. 

Però l’acció global només tindrà èxit a partir de l’entesa entre els Estats Units i la Xina. Chirstopher Smart analitza, en aquest especial de Project Syndicate, els reptes que suposa per l’administració Biden aquesta entesa. Per a Thomas Friedman, el primer que ha d’aconseguir el nou president és recuperar el respecte del país oriental (New York Times). Però a ulls de Rich Lowry (Político), els demòcrates no estan tractant de marcar distàncies amb Donald Trump sinó que estan seguint el llibre d’estil de l’expresident. Sembla doncs que la nova administració no ha marcat un punt d’inflexió per combatre el que, per Sergei Guriev i Elías Papaioannou, és un altre repte global: l’amenaça populista (Project Syndicate).

Per la seva banda, l’Estat Espanyol viu entre els intents de reactivació econòmica i la inestabilitat política. Per a Antón Costas, vivim un moment “Hamiltonià” perfecte per remodelar l’economia local (El País). I el mateix catedràtic de la UB i futur president del Consell Econòmic i Social defensa, a El Periódico, els salaris mínims com una de les variables a repensar en aquest pla de reactivació econòmica. La lliçó que Espanya ha de treure del que s’ha viscut el darrer any és la mateixa que, per a Timothy Garton Ash, ha de treure la Unió Europea: és el moment de fer-ho (El País).

Aquest pla de recuperació caldrà fer-lo en mig de la muntanya russa política que viu Espanya. Una muntanya russa que, per a José María Lassalle, sembla més una ruleta russa (El País). El fins ara vicepresident del govern i líder de Podemos, Pablo Iglesias, es presentarà a Madrid contra Diaz Ayuso. Dos polítics radicals que, per a Juan-José López Burniol (La Vanguardia), es toquen pels extrems. S’enfrontaran en unes eleccions que plantegen, a ulls del director d’El Periódico Albert Sáez, com si Madrid fos Washington. Uns comicis a la capital espanyola que, per a David Jiménez (El Mundo), desvien el focus de Catalunya on s’està formant un govern novament independentista.

L’ecosistema polític espanyol actual, segons Daniel Innerarity (El País), ha fet que la “puresa moral” entri en joc. I aquesta ànsia de superioritat que alguns tenen dóna pas, per a Francesc-Marc Álvaro (La Vanguardia), a qualificar els polítics de traïdors.  Potser és el moment de superar les pureses morals i treballar per una recuperació global. És a dir, una recuperació empresarial, política i econòmica.

En col·laboració amb: