Sis setmanes després de la seva proclamació com a president, Joe Biden comença a marcar la seva agenda. Internament, es desmarca de l’administració anterior amb l’aprovació de la llei d’ajuda Covid de 1,9 bilions de dòlars. Un moviment que Jeff Greenfield (Politico) creu que té més valor del que sembla. Una victòria que arriba mentre el partit republicà es reestructura tal com apunta Jack Shafer (Politico). En l’àmbit internacional, Demetri Sebastopulo (Financial Times) apunta que ja prepara la primera reunió d’alt nivell amb la Xina. Alhora, fa un pas endavant i, a ulls de Frida Ghitis (Politico), marca distància amb Trump i Obama en el seu paper a Orient Mitjà. Però la notícia internacional més destacada és la reunió entre el Papa Francesc i el Gran Ayatolà Al Sistani que ha servit, segons David Gardner (Financial Times), per unir-se en la condemna dels extremismes.
Al continent europeu es viu un moment d’incertesa. Timothy Garton Ash (The Guardian) es pregunta si la Unió sortirà més forta o més dèbil de l’actual crisi. El Banc Central Europeu, segons apunta Martin Sandbu (Financial Times), està preocupat per l’augment dels rendiments i l’excés d’optimisme econòmic a l’Eurozona. Però aquesta no és l´única preocupació del Banc Central. Martin Arnold i Daniel Dombey (Financial Times) alerten que la caiguda de vendes minoristes i l’augment de l’atur (que a Espanya ha arribat als quatre milions) fan témer una recessió amb doble caiguda. La incertesa també ha arribat a Espanya en forma de convulsió en la política autonòmica. Dimecres PSOE i Ciutadans anunciaven un acord per presentar una Moció de Censura a Múrcia que provocava que Isabel Díaz Ayuso avancés eleccions (ElPeriódico) per evitar que el pacte es repeteixi a la comunitat autònoma madrilenya i que, en paral·lel, PSOE i Más Madrid registressin una moció de censura.
I aquesta setmana, coincidint amb el 8 de març, també fem un repàs a l’actualitat en clau feminista. El feminisme ha fet un clar pas endavant des del 2018, a ulls de Pepa Bueno (El País). Un 8M en plena pandèmia que ha servit per assenyalar, també, que la crisi sociosanitària viscuda el darrer any ha afectat més a les dones. Un patró que, com recorda Linda Scott (El País), s’ha reproduït a tot el món. Rhiannmon Lucy Cosslett (The Guardian) va més enllà i reclama que és el moment de reconèixer les dones que han mantingut el Regne Unit durant la Covid.
Tant l’administració Biden – Harris com el moviment feminista es mouen per evitar més confrontacions. Busquen posar fi al món binari i populista del “ells” i “nosaltres”. Caldrà seguir fent passes endavant per revertir-lo.
Amb la col·laboració de: