El magnat de la informàtica, Bill Gates, ha concedit una entrevista a Connie Hedegaard del portal Project Syndicate en la que ha remarcat la importància de no perdre temps i centrar esforços a frenar al màxim el canvi climàtic. El fundador de Microsoft publica aquest mes un llibre sobre les possibilitats i les necessitats per evitar un desastre climàtic. De manera semblant, en clau local, Antón Costas (El País) demana que els Fons Europeus serveixin de palanca que impulsi la transformació cap a una economia digital i verda. Un fons sobre els quals el govern central ha establert una sèrie de prioritats que Daniel Dombey (Financial Times) ha recollit en aquest article.
Per la seva banda, la Unió Europea se centra ara a trobar noves inversions per al vell continent. Martin Sandbu recull en aquest especial del Financial Times les noves oportunitats que s’estan obrint per als mercats europeus. Arran d’això, Daniel S. Hamilton desmenteix a Politico que la Xina s’hagi convertit en el principal soci comercial de la UE. I assegura que aquest continuen sent els EUA. Els americans sembla que, a ulls de Paul Krugman (The New York Times), han trobat en Joe Biden el seu principal inversor. Per la seva banda, Espanya està també immersa en l’atracció de noves inversions i, en aquest sentit, l’executiu de Sánchez ha autoritzat 13 operacions d’inversió en empreses estratègiques tal com recull Rosa María Sánchez (El Periódico).
També en clau espanyola, l’actualitat ha estat marcada per dos factors interrelacionats. El primer són els resultats electorals del 14 de febrer a Catalunya. Si bé no han significat un clar canvi de majories, sí que ho ha fet en qüestió de lideratges. La caiguda de Ciutadans i l’efecte Illa han portat el PSC a guanyar les eleccions catalanes, tot i que no sembla que la victòria porti a l’exministre al Palau de la Generalitat tal com apunta Raúl Pozo (El Mundo) en aquest article. Coincideix amb Lluís Orriols (La Vanguardia) que apunta que és Esquerra i la seva “transversalitat” qui ha obtingut la primera posició electoral de facto. Gemma Robles (El Periódico) llegeix els resultats en clau estatal i apunta que els resultats de l’extrema dreta VOX porten la formació verda a accelerar per aniquilar el PP. Per Juan-José López Burniol (La Vanguardia) el resultat electoral és més del mateix.
El segon fet destacat aquests dies ha estat l’empresonament del cantant Pablo Hasél. Sandrine Morel (Le Monde) apunta que la sentència ha portat al govern a impulsar una reforma del codi penal. Les protestes violentes conseqüents no han comportat, a ulls d’aquest editorial de La Vanguardia, que s’assumeixin les responsabilitats polítiques pertinents. A més, novament, durant els aldarulls s’ha dificultat la feina de molts periodistes arribant a atacar la redacció de El Periódico. El seu director, Albert Sáez, ha assegurat que no deixaran d’informar tot i els atacs. Les mobilitzacions violentes també tenen conseqüències en el panorama postelectoral a ulls de Francesc-Marc Álvaro (La Vanguardia) en aquest article.
En els mesos que venen necessitarem polítics que no tendeixin a sobre protegir-se i que se centrin a ser el màxim d’útils per a la ciutadania. Caldrà doncs invertir l’ocàs de la creativitat política que ens presenta Daniel Innerarity (La Vanguardia).
Amb la col·laboració de: