El dia 20 de gener a les 12 del migdia (hora de Washington) començava l’era Biden. Un inici que arriba, després de l’intent d’assalt al capitoli, en un moment de màxima tensió Nacional. L’única opció per superar aquesta situació, a ulls d’Anne Applebaum (The Atlantic) és la convivència donat que promotors i detractors no desapareixeran. Però la tensió nacional, avivada per les insistents acusacions de frau electoral de Donald Trump, no és l’única carpeta que l’administració Biden s’ha trobat damunt la taula. La millor estratègia, per Martin Wolf (Financial Times), serà mostrar-se com un govern competent.
La carpeta més gruixuda és probablement la referent a la política internacional. Seran moltes les proves que haurà de superar el nou govern federal en els pròxims mesos. David Gardner ens recorda en aquest article (Financial Times) que una de les primeres serà la recuperació del tractat nuclear amb l’Iran. També, reestructurar les relacions amb la Xina, coordinat amb la Unió Europea, serà una altra prova de foc per la nova Casa Blanca, tal com apunta Philip Stephens en aquest article (Financial Times). Una casa Blanca en què caldrà veure quin paper hi juga Kamala Harris com a Vicepresidenta. De moment, que una dona assoleixi aquest càrrec ja és notícia. Tal com apunta Olga Merino (El Periódico), aquest fet genera per si sol unes altes expectatives.
Marxa Trump, però el llegat queda. Un llegat que repassa Josep Ramoneda (El País) en aquest article. El més clar és, segurament, l’augment de l’extrema dreta i les seves rèpliques arreu del món. És el cas, per Sandrine Morel (Le Monde), de Portugal on l’extrema dreta ha fet un important pas endavant.
L’Estat Espanyol també viu un nou inici. Salvador Illa deixa el ministeri de Sanitat per ser candidat a la presidència de la Generalitat amb l'objectiu que l'"Efecte Illa" sigui suficient per assaltar de nou la Generalitat. Un efecte que, segons Eduardo Álvarez (El Mundo) no és el que sembla. Amb el relleu al ministeri de Sanitat, que ara ocupa Carolina Darias, i l’arribada de Miquel Iceta al govern central obren una oportunitat de trencar amb la polarització que viu el sistema de partits espanyol en l’actualitat. Una polarització que no ha estat sempre així tal com apunta Juan-José López Bruniol en aquest article (La Vanguardia). I per fer-ho, diu Daniel Innerarity en aquest article (El País), caldrà adoptar una lògica de col·lectiu i no de majories. Això sí que implicaria un nou inici.
Amb la col·laboració de: