Aquest 2021 ens ha deixats bastant moviments en els escassos quinze dies transcorreguts, però alguns moviments creuen el límit. És el cas de Donald Trump qui amb la seva actitud ha contribuït a difuminar la línia que separa la llibertat d’expressió de les crides a la violència reobrint el debat sobre quins són els límits d’Internet tal com recull el consell editorial del Financial Times.
Segurament l’era de Donald Trump va arribar al seu límit el dia 6 de gener amb l’assalt al capitoli per part dels seus seguidors més radicals. Segons Joseph E. Stiglitz, en aquest article (Project Syndicate), era el resultat presumible després de quatre anys d’atacs a la democràcia i les institucions per part del magnat. I alerta que caldrà més d’un mandat per revertir la situació. Per Anne Applebaum (The Atlantic) l’episodi del 6 de gener ha servit per desprestigiar davant el món la democràcia nord-americana. La mateixa Applebaum ho amplia en aquesta entrevista al diari El País i, a més, augura un futur no molt esperançador per Trump. Per la seva part, Gideon Rachman (Financial Times), pronostica les repercussions internacionals del cop a la seu de la democràcia més antiga del món i alerta que Europa no és immune a la bogeria política dels Estats Units.
Al vell continent l’actualitat passa per la nova realitat comercial europea amb la consumació del Brexit. Miriam González Durántez apunta que caldrà una nova regulació europea ara que la Gran Bretanya pot ser una alternativa competitiva en aquest article (Financial Times). Per la seva part, Alan Beattie, recull en aquest article de profunditat (Financial Times) el nou rumb que està cercant l’executiu liderat per Boris Johnson. Un Brexit, finalment acordat al límit, que està per veure quin impacte tindrà en la correlació de forces econòmiques mundials. Hi ha altres acords que ja sabem com han afectat al panorama internacional. És el cas de l’acord dels Emirats Àrabs amb l’Aràbia Saudita que posa fi a tres anys de bloqueig de l’emirat i que equilibra l’Orient Mitjà. Així ho recull David Gardner en aquest article (Financial Times).
També a Espanya veurem els efectes de l’episodi convuls viscut fa uns dies a Washington. Víctor Lapuente (El País) apunta, arran de les protestes, que les convulsions socials poden ser el tercer tsunami després de la recessió econòmica i la crisi sanitària. Una crisi sanitària que entra en una nova fase amb l’inici de la vacunació i ja comencem a veure la llum al final del túnel. Xavier Vives, reflexiona en aquest article (La Vanguardia) sobre què hi ha al final. El que ens deixarà segur la COVID-19 és un sistema sanitari diferent. O això afirma Jordi Sevilla en aquest article (El Periódico) a causa de la tornada del ministre Illa a Catalunya com a presidenciable socialista. Un moviment que Juan-José López Burniol ha valorat com un gran moviment de Miquel Iceta (La Vanguardia). També l’ha valorat positivament Marc Murtra, tot i que recorda que la situació actual de Catalunya genera un gran desgast en tots els líders polítics en aquest article (La Vanguardia). Seguirem atents a tots els moviments.
Amb la col·laboració de: